Vzpostavitev vremenske postaje na Lubniku - vmesno poročilo

V soboto 11. 1. 2014 zarana, ko so se prvi planinci že vračali z Lubnika, smo se trije člani Vremenskega društva ZEVS Robert Oblak, Matic Cankar in Marko Premelč odpravili na vrh Lubnika nad Škofjo Loko (1025m) z namenom, da montiramo zunanjo enoto vremenske postaje.

Slika 1: Matic z zunanjo enoto vremenske postaje in Robert z drogom za vetromer (foto: Marko Premelč)

V domu na Lubniku smo se sestali z gospodarjem doma Juretom Štancarjem, s kateirm smo uredili tehnične podrobnosti montaže. Vremensko postajo smo najprej podrobno pregledali, če imamo vse na svojem mestu.

Slika 2: Pregled sestavnih delov vremenske postaje (foto: Marko Premelč)

Pridružil se je tudi Samo Vodopivec, ki upravlja vremenske kamere na domu na Lubniku (Lubnik.info), s katerim skupaj s Planinskim društvom Škofja Loka tvorno sodelujemo pri postavitivi vremenske postaje na tem priljubljenem cilju pohodnikov in planincev.

Ob začetnih sončnih žarkih, se je kar hitro pooblačilo in potegnil je zmeren jugozahodni veter, ki je Robertu in Maticu na strehi oteževal delo, vendar sta s skupnimi močmi uspešno montirala zunanjo enoto, dežemer, ISS enoto in vetromer skupaj z drogom.

Slika 3: Sončni vzhod z Lubnika, pogled proti Šmarni gori (foto: Marko Premelč)

Slika 4: Montaža ob močnem vetru (foto: Marko Premelč)

Po nekaj urah je bila vremenska postaja postavljena, poskusno že deluje, vendar bo potrebno še nekaj dela v bližnji prihodnosti, ko se bomo člani Vremenskega društva ZEVS zopet odpravili na Lubnik in na veselje širše javnosti zagnali tudi posebno spletno stran, kjer bo možno spremljati vse parametre, ki jih bo vremenska postaja merila. Uradna otvoritev je predvidena na kak lep spomladanski dan.

Več sledi, ...