Končana montaža prve prave društvene vremenske postaje na Lubniku

V soboto, 18. 1. 2014 se je ekipa članov Vremenskega društva ZEVS odpravila na zaključno montažo prve prave društvene vremenske postaje na Lubnik (1025 m), ki jo društvo postavlja v sodelovanju s Planinskim društvom Škofja Loka in Lubnik.info (kamere na Lubniku).

Kot že teden poprej, se je tokrat še bolj številčna ekipa v sestavi Robert Oblak, Dejan Košir, Matic Cankar, Aleš Kermauner in Marko Premelč, v zgodnjih jutranjih urah odpravila na vrh. Vremenska napoved se je uresničila in montaža je potekala v dežju ob že "starem znancu" - jugozahodnem vetru.

Slika 1: Pogled z Lubnika proti z dežjem preliti Šmarni gori (foto: Marko Premelč)

 

Najprej smo si razdelili delo, seveda na prej dogovorjene naloge, kar je za ene pomenilo telovadbo na strehi, za druge pa telovadbo za računalnikom, spajkalnikom, fotoaparatom, ples s kabli, nošenje lestve sem ter tja, itd. Prav za vse pa velja, da smo bili do kože mokri (slej ko prej).

Slika 2: Raspberry Pi bo poskrbel, da bo (upamo!) vse teklo, kot mora, kar se pobiranja podatkov tiče, skupaj z 8GB SD kartico (foto: Marko Premelč)

 

Slika 3: Matic je pripravil vezje, da bo napajanje znosno in živci mirni (foto: Marko Premelč)

 

Slika 4: Matic in nepogrešljivi spajkalnik,... (foto: Marko Premelč)

 

Slika 5: Namestitev konzole, računalnika, napajalnika, vezja in kablovja v lično leseno škatlo (izdelal Robert) (foto: Marko Premelč)

 

Slika 6: Končni izdelek, ki je postavljen znotraj doma na Lubniku in bo viden vsem planincem in izletnikom (foto: Marko Premelč)

 

Slika 7: Nameščene samolepilne 12V, 3W grelne folije za ogrevanje dežemera (s strehe, okoli hiše in do prve vtičnice je bilo potegnjenih okoli 35 m kabla) (foto: Marko Premelč)

 

Med tem, ko se je ena ekipa posvečala programiranju računalnika, lotanju, namestitvi grelnih folij na "lonec", je druga ekipa pridno garala na strehi. Potrebno je bilo demontirati vetromer, zvrtati nekaj lukenj, spraviti kabel vetromera v nosilno cev, priviti premični nosilec za zunanjo enoto z dežemerom (da bo vzdrževanje lažje), ponovno montirati vetromer in napeti 3 žice za stabilizacijo vetromera (vse foto 8 - 14: Marko Premelč):

 

Vremenska postaja Lubnik in spletna stran že poskusno obratujeta. Podatke lahko spremljate tukaj:

lubnik.zevs.si

Spletna stran bo še doživela določene spremembe in popravke, uradna otvoritev pa bo spomladi, na katero boste vsi člani, planinci, izletniki in ljubitelji vremena lepo vabljeni.