Tornadna tromba v Istri in shelf cloud v Kvarnerju 7-8.9.2019

Avtor reportaže: Matej Štegar

Modelski izračuni so nakazovali pester vikend v Istri in Kvarnerju. Z Jernejem se v Mariboru dobiva v soboto ob okrog 18 ure, in kreneva proti Primorski.Ko se voziva proti Ljubljani, radar že zazna prvo nevihto v Tržaškem zalivu, ki je zelo stacionarna, saj se je obnavljala na območju Prosseca več kot uro. Hkrati je južno od nje na območju Slovenske Istre, nastala nova nevihta. Pri Postojni sva imela lep pogled na nakovalo nevihte, ki je postregla z res lepimi pozitivkami, obenem pa je še nakovalo osvetljevala luna. Žal ni bilo nobenega dobrega placa za fotkanje. Tako se odločiva da greva na Socerb. Žal sva bila prepozna, nevihta je že oslebela.
Vseeno postavimo opremo,saj se je v smeri Nove Gorice bliskalo, ampak je bilo daleč.Družbo nama je delal še uporabnik Zevs foruma neurje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na območju Kopra nastane ploha. Kmalu začne deževat, ko prispemo do avta pa udari ena bližnja strela,tako da je bil potreben premik na varno. Nevihta se je naredila direkt nad glavo, tako da fotkanje ni bilo mogoče. Odpeljemo se na bližnjo lokacijo, kjer je pogled v smeri Nanosa. Ena se ujame z prtljažnika, nič posebnega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite več: Tornadna tromba v Istri in shelf cloud v Kvarnerju 7-8.9.2019

Visoka napetost SZ od Ljubljane v noči na 30.08.2019

Avtor reportaže: Robi Dolničar

Celo poletje sem čakal tako nočno predstavo na območju Gorenjske in Ljubljanske kotline. Počasi sem že obupaval, a na koncu se je le zgodilo. Nastala je nevihta, ki jo razen modela Rapid HD (RHD), ni videl noben drug model. Tako očitno jo je narisal, da sem moral reagirati.
Zvečer sem pregledal modele in prej omenjeni model je ravno izšel. Trenutno stanje na radarju je odlično zadel, zato sem mu lahko z večjo verjetnosto verjel, da bi lahko zadel tudi nadaljevanje. Narisal je da naj bi okoli 1h zjutraj na območju v okolici Kranja nastala dokaj izolirana nevihta, ki naj bi tam vztrajala več ur in bila dokaj stacionarna.
Službo sem imel popoldan, kar mi je dalo nekaj ur več možnosti za spanje v jutranjem času. Tako sem se odločil da ne grem spat, dokler ne vidim ali bo model zadel ali ne.Zvečer je bila nevihta na območju Avstrijske Koroške. Malo kasneje okoli polnoči je nastala manjša nevihta SV od Kamnika na območju zg. Savinjske doline. Se pravi neko proženje se je očitno počasi pomikalo proti jugu-jugozahodu. Sedaj sem samo čakal na prvi piksel na radarju na območju med Kamnikom in Kranjem. In zgodilo se je....dobesedno prvi piksel:) All in in že letim.....

2019 08 29 22 30

Zakaj sem takoj letel? Zato ker iz izkušenj vem da so tiste prve razelektritve lahko najlepše. Dežja še ni veliko in cg-jevke padajo na suho.
Če čakaš da se nevihta razvije, lahko že marsikaj zamudiš. Seveda pa je lahko izlet v prazno. Ker je bila stvar v moji bližnji okolici, sem seveda moral it.

Že v okolici Most pri Komendi mi na vetrobransko steklo pade nekaj kapelj. Od Vodic naprej pogledam na radar ki že kaže rdeče odboje

2019 08 29 22 50

Moj cilj je bil Smledniški grad kjer je odličen razgled praktično povsod naokoli. Ko se peljem po makadamski cesti navzgor se prvič zabliska. Do vrha se nato še dvakrat. Ko stopim iz avta že zaslišim grom CG-jevke. Hitro sem na obzidju in postavim opremo. Nevihta je na območju letališča Jožeta Pučnika. Zamudim eno zelo lepo precej blizu, naslednje ki jih ujamem pa so  malo bolj daleč in že v dežju.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 1

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 2

Mislil sem da se bo nevihta oddaljevala, a se je prožila v smeri JZ. Naslednje razelektritve so bile že precej bližje in pokajo po gozdu južno od letališča. Tudi dež se ekspresno hitro bliža.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 3

Preberite več: Visoka napetost SZ od Ljubljane v noči na 30.08.2019

Večerna nevihta 26.08.2019 na območju Škofje Loke

Avtor reporta: Robi Dolničar

Tega dne je bilo po Sloveniji že čez dan veliko nevihtnega dogajanja. Žal sem "švical" v službi ker sem imel službo popoldan. Bilo je zelo soparno, vmes pa smo imeli tudi nevihto. Prav lepo je pokalo. Gromi so bili tisti pravi morski, čeprav vsaj pri nas ni bilo nobenih struktur.Ko sem ob 19h končal službo so bile nevihte ravno v stanju razpadanja. Nekaj je bilo živega še v Celjski kotlini in nekaj se je še dogajalo na območju Dolenjske. Nisem imel neke volje direktno leteti nekam, saj sem videl kakšen je trenutni trend. Tako sem malo počakal pri Domžalah ob AC. Nevihta v bližini Celja je razpadala naprej, na Dolenjskem pa je nekaj še živelo. Celo na novo je malo prožilo naprej proti SZ. Je pa bilo to že v hribih, tako da sem zaenkrat opustil vožnjo tja.
Na skoraj jasnem nebu je na območju severno od Lj začelo nekaj kipeti, a nič kaj posebnega. Vseeno sem postal pozoren na tisti del. Bil sem v navezi še z Dejanom, Amadejem in Maticem. Ker se je proženje na JV še malo približalo sem se premaknil na območje Šentjakoba, kjer sem videl že oddaljene bliske. Na območju Gorenjske in Lj pa se je pooblačilo, tako da nisem več videl kaj točno se dogaja.Ker je kazalo da se aktivnost na JV umirja, sem se odpravil na Mengeško polje, za vsak primer če se kaj sproži. Ko sem prispel tja, se je tam  že sprožila manjša ploha na območju Most. Vse sem imela še pripravljeno za fotografiranje, a ni hotela dati iskre od sebe. Za nameček me je še malo namočila. Premaknil sem se južneje, a tudi tam ni dalo miru od zgoraj. Tako sem se umaknil v avto. Na radarju sem videl da se proženje pomika proti zahodu nad območje Škofje Loke. No tam pa se je le toliko okrepilo vse skupaj, da se je prvič posvetilo.

Nevihta vzhodno od Skofje Loke na območju Vodic 26.8.2019 robi dolnicar radarska

Iz Mengša se hitro odpravim bližje. Malo pred Vodicami ocenim da bom dovolj blizu. Če bi šel še naprej tam ni nekega dobrega prostora za fotografiranje vse do Smlednika. Tam pa bi bil lahko že v dežju. Malo pred Vodicami tako postavim stojalo in začnem s fotografiranjem.
Nastale so te fotografije.

Nevihta vzhodno od Skofje Loke na območju Vodic 26.8.2019 robi dolnicar 1

Nevihta vzhodno od Skofje Loke na območju Vodic 26.8.2019 robi dolnicar 2

Nevihta vzhodno od Skofje Loke na območju Vodic 26.8.2019 robi dolnicar 3

Preberite več: Večerna nevihta 26.08.2019 na območju Škofje Loke

Večerni spektakel na območju Ptuja 24-25.8.2019

Avtor reportaže: Matej Štegar

V soboto zvečer je bila končno večerna akcija, ki je ponudila z lepimi udari strel. Družbo mi je delal Aleš(Neurje.si)

Animacija padavin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilagam nekaj najboljših fotk, nasplošno je bilo ujetih cca 60 strel.

 

Pogled z Ptuja v smeri Donačke gore, na oddaljeno nevihto. (zoom 80mm)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite več: Večerni spektakel na območju Ptuja 24-25.8.2019

Jutranja Furlanija, večerna Istra, vmes pa veliko prometa 02.08.2019

Avtor reporta: Robi Dolničar

Tole sem želel predstaviti tudi tule, a nekako doslej nisem našel časa.Ta dan se mi zdi je Estofex izdal lvl2. V nočnem času nas je prešel večji sistem, ki ga modeli niso zaznali, tako da je bilo vprašanje kaj se bo dejansko dogajalo v nadaljevanju.
Po modelih se je nekako kazalo naj bi v jutranjem času nevihtna linija dosegla Furlanijo in v dopoldanskem času napredovala čez Slovenijo. Proti večeru pa naj bi od zahoda čez Jadran prečkala še ena linija, katero naj bi spremljal tudi močan veter.Ker sem imel tiste dni dopust, seveda nisem smel izpustiti tega dogajanja. Matic je imel službo zjutraj, Dejan popoldan, Amadej pa nočno, tako da nisem mogel računati na družbo. Plan je bil že zgodaj iti proti Primorski.Zjutraj opazujem radar in že vidim kaj se dogaja na zahodu. Severozahodno od Benetk je že bila dejavna supercelična nevihta, ki je stresala zelo debelo točo. Pred odhodom se javi še Amadej, da je zaključil s službo in bi se mi rad pridružil. Zmeniva se v Vodicah, čeprav je že kazalo da bo šlo na tesno s časom.
Na koncu se je izšlo tako da je Amadej prišel v Vodice z oteklino na očesu, saj mu je padlo nekaj v oko. Zaradi tega se je odločil da raje ne bo tvegal in bo zaradi bolečin ostal doma. Res škoda   shrugTako grem na pot sam. Nekako na sredi poti se celica že pojavi na radarju. Izgleda brutalno. Tail end Charlie supercelična nevihta na spodnjem delu linije že prečka severno od Benetk.

 

Jutranja Furlanija večerna Istra vmes pa veliko prometa 02.08.2019 1

 

Kalkuliram kje bi jo lahko prestregel, oziroma kako daleč proti zahodu bom lahko prišel. V mislih imam delo na AC zahodno od Palmanove. Koliko je tam zastojev, bom lahko šel pred njo ne da bi me nabila.... Polno stvari ki se ti porajajo medtem ko voziš in jo spremljaš na radarju. Vsekakor je za take svari bolje da imaš še nekoga zraven. Vse je nekako lažje. Če pa si sam je edino dobra stvar ki pa ni nujno da je dobra ta, da si popolnoma neodvisen od drugih in so odločitve tvoje, s tem pa tudi posledice odločitev.Ko pridem čez mejo, vidim da celica pričenja slabeti. Vseeno se odločim za nekoliko bolj konzervativno taktiko in ostanem pred območjem del na avtocesti. Ac zapustim zahodno od Monfalcona in se po lokalnih cestah premaknem zahodno od letališča Ronchi kjer imam še nekaj časa za iskanje primernega prostora za fotografiranje. Najdem dokaj solidni travnik s pogledom proti zahodu in nato počakam kaj bo prišlo naproti.Oblačnost proti zahodu ne izgleda obetavno. Dokaj enakomerna sivina z oblačno bazo zelo visoko. Tudi vetra ni popolnoma nič. Realno pričakujem torej dvignjen shelf, upanje pa vedno tli za kaj več  Smiley
Radar predenj sem jo zagledal v živo. Vsekakor močno oslabljena zadeva.

Jutranja Furlanija večerna Istra vmes pa veliko prometa 02.08.2019 2

Zaslišim prve grome, ampak so bili res relativno redki, pa še to ni šlo za udare v tla. V parih minutah se pokažejo prvi obrisi. Sprva se je videla le ena bela črta, ki je ločevala zgornji in spodnji del. Nato pa so se hitro začele kazati tudi ostale črte številnih striacij mogočnega shelf clouda. Sprva je kazalo da bo res dvignjen (elevated), a se je kmalu izkazalo da temu ne bo tako.

Jutranja Furlanija večerna Istra vmes pa veliko prometa 02.08.2019 1

Pokazal se je tudi spodnji del

Jutranja Furlanija večerna Istra vmes pa veliko prometa 02.08.2019 2

Preberite več: Jutranja Furlanija, večerna Istra, vmes pa veliko prometa 02.08.2019

Nevihtno dogajanje 31.7 in 2.8.2019

Avtor reportaže: Matej Štegar

V sredo zvečer so modeli nakazovali proženje na SV delu. Do 21 ure ni bilo nič omembe vrednega,le občasni bliski, močne nevihtne linije z Avstrije so bili vidni. Kaj kmalu so se ob meji z Avstrijo in v Prekmurju začele prožit nevihte. V upanju da bi kakšna nastala na območju Pohorja se odpeljem do grada Vurberk 420m, da bi probal kakšno ujet z višine. Žal ni nastalo nič, le močan veter,ki je pihal z nevihte v Prekmurju, in je po občutku dosegal blizu 70 km/h. Je bilo prav neprijetno. Odpravim se v avto, pogledam še zadnjič radarsko, ki ne daje nekega upanja. A kaj kmalu udari strela v smeri Lenarta. Ker pogleda v tisto smer nimam,se odpeljem proti Koreni, kjer je med temi hribi, edini kolikor toliko normalen pogled.

Grad Vurberk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite več: Nevihtno dogajanje 31.7 in 2.8.2019

Lov za nevihtami na Primorskem 27.7.2019

Avtor reporta: Matej Štegar

V soboto smo se odpravili na lov za nevihtami na Primorski konec, kjer so modeli kazali večerno akcijo. Čeprav je WRF kazal tudi ob meji z Avstrijo na nekaj proženja, smo vseeno izbrali Primorsko, kjer je kazal v Tržaškem zalivu kar nekaj proženja. Do 13 delam še v Mariboru, nato skočim domu po opremo in nekaj pojem, Ob 15 se v Mariboru dobim z Jernejem, kjer počasi kreneva proti Primorski. Vmes še v Domžalah pobereva Domna. Radar je bil za Avstrjsko Štajersko brutalen, južno od Gradca sta nastali 2 supercelici, ki sta sproducirali točo 7cm premera. Vseeno opustimo možnost lova, saj smo bili že v Domžalah.Odpeljemo se do Socerba, kjer čakamo da kaj sproži.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kratkotrajen Funnel cloud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za slikanje strel je bilo še žal presvetlo, zato sem probal kar z roke ujet. Ujele so se celo 3, dve lepi.
Tale je bila kar blizu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite več: Lov za nevihtami na Primorskem 27.7.2019

Neurja 12 in 13.7.2019, na območju Ptuja

Avtorja reporta:Matej Štegar in Jernej Lipovec

 

V petek 12 julija je območje Ptuja zajela že druga močnejša nevihta v tednu dni. Toče tokrat na srečo ni bilo, bili pa so siloviti nalivi z viharnim vetrom, ki je lokalno presegal 70 km/h(Arso Ptuj 58,4 km/h ob 19:30). Po večini je padlo med 20-30 mm padavin v kratkem času(Arso Ptuj med 19:30-19:40 16,5mm, v pol ure 25mm.) Doma je Daviska namerla skupaj 23,6mm(max inteziteta 192 mm/hr ob 19:28), analogni pa je pokazal 29 mm padavin. Ker je bilo še od prejšnjega neurja zadelanih kar nekaj odtočnih kanalov, je spet poplavilo veliko cest in podvozov. Veter je razkril nekaj streh, podrl je nekaj dreves in celo cestno razsvetljavo.

 Radarska slika v času nevihte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogled z letališča Maribor

jernej 12.7.2019 1

Preberite več: Neurja 12 in 13.7.2019, na območju Ptuja