Light show nad Trstom 09.07.2014

Poslabšanje nad nami je trajalo že tretji dan.  Nevihte so se pojavljale predvsem zvečer in ponoči v zahodni  Sloveniji.  Le občasno je kaj prineslo tudi nad ostali del Slovenije. Dva dni sem že mencal in se nikakor nisem mogel spraviti kam na plano. Ta noč je bila zadnja v seriji ko bi se lahko našlo kaj fotogeničnega.
Karte so ta dan kazale da se bo ponoči nad severnim Jadranom zavrtel ciklonček, ki ga bo v nadaljevanju odneslo proti jugovzhodu. Pred njim bo pri tleh prehodno zapihal jugo ob morju, nato pa ponoči obrat v burjo. Ko bo enkrat vstala burja bo konec vsega. Torej zadnja možnost.
Podražim Dejana če je za en izlet v Istro in na koncu se odločiva da jo zvečer mahneva tja dol. Pridružita se še Andraž  in Matic. Morda smo malo pozni  a dogajanja naj bi bilo še kar nekaj v prvem delu noči.
Ob nekako devetih štartamo iz Vodic. Matic za računalnikom opozori na manjše proženje na radarju  pri Gradežu ko smo nekako pri Logatcu. Bang, naslednji »frame« že daje bunko in kmalu se začne svetit, čeprav smo še daleč in je malce še svetlo.
Pri Postojni je nevihta že prava bula in lepo opazujemo bliske v mogočnem stebru. Glede na situacijo se odločimo da gremo kar na Socerb, saj bomo imeli vse pred nosom. Istra naj bi oživela malce kasneje.
Tik predenj smo pred Kastelcem še zadnji pogled na radar ki kaže nova proženja v smeri jug in nevihta gre v linijo… in to skorajda stacionarno.

Pridemo na Socerb, se pakiramo ven, za gradom se sveti da je veselje in v tistem trenutku se seveda pojavi še Marko Korošec.  Skupaj gremo na rob in potem se začne foto seansa.
Sprva je dogajanje vseeno malce daleč in ker je stvar v liniji, cg-jevke pokajo po vsej dolžini le te. Če malce pozumiraš je kar težko kaj ujeti. Takole recimo izgleda ko fališ.

Vendarle se kakšna tudi »userje«In takole izgleda ko fališ  eno na levi in eno na desni. Je bil pa lepo viden ali shelf ali roll na gust fronti. Še sam ne vem.Nekaj podobnosti z lanskoletno fotko meseca ki jo imate trenutno na koledarju.Najverjetneje inflow tail na severu

Linija se le počasi začne pomikati proti nam in cg-jevke so vse bliže.
Od tule naprej pa že veliko adrenalina, saj so bile cg-jevke že zelo blizu. Slikano z 10-20mm objektivom in nobeden več ni stal . Vsi smo bili čepeči, saj nihče ni hotel biti strelovod. Slišal pa si samo vzdihe ob vsaki novi razelektritvi…noro!!
Vsaj dvakrat je udarilo v bolnišnico v Trstu, parkrat pa v neposredni bližini nje.Top shit!!! Upam da imajo dobre strelovode?Tule je prišel dež in jaz sem jo popihal, nekaj minut za mano še Dejan in Marko. Nato smo prevedrili v avtu in spremljali dogajanje na radarju in študirali najnovejše karte. Opaziti ni bilo nič posebnega, pihati pa je začela že burja, tako da smo sklenili da se vrnemo domov.
Zadovoljni da je kaj!!
Hvala vsem za družbo in Andražu za prevoz. Socerb je pokazal kaj lahko ponudi, le ob pravem času moraš biti na njem.

Avtor reportaže:Robi Dolničar