Dopustno dogajanje v Istri 12-14.7.2014(Bale-Valle)

Letos smo ponovno dopustovali v kampu San Polo pri Balah v Istri. Seveda luštno, a tokrat tudi vremensko dokaj razgibano. Ni bilo tistega klasičnega praženja ob popolnoma jasnem nebu, a je bilo vremensko zanimivo v glavnem ponoči, tako da smo vsi prišli na svoj račun.
Tja smo prispeli 12.07 zgodaj zjutraj, čez dan uživali ob ne preveč vročem vremenu, a dokaj topli čisti vodi. Zvečer se je pričelo oblačiti. Ko smo šotor dodatno opremili za morebitno neurje, me je grmenje in bliski nad morjem seveda zvabilo k obali. Tudi pogled na radar je bil dovolj zgovoren. Kamp San Polo leži med Rovinjem in Pulo tako za boljšo orentacijo.
Webcam live: http://camping-monperin.hr/kamp-san-polo/webcam-san-polo/

 

Nočna mora če poskušaš ujeti kakšno strelo je če imaš spredaj nizke oblake ki jih nosi jugo, zadaj pa v zavesi nažigajo strele. Vseskozi se je bliskalo, grmelo brez prestanka a nisem uspel ujeti nobene strele. Res neverjetno. Linija je bila dolga približno 160° mojega vidnega polja, tako da z zoom-om nisem ujel nič. Enkrat je udarilo levo, drugič desno, pa še tiste strele ki so se videle so bile tanke in skrite v zavesi.
Nato sem ob bliskih opazil da se vidi pred mano neka sumljiva struktura. Tako sem obupal nad strelami in se spravil fotkat strukturo z 10-20mm. Woow, shelf tik pred mano.

Škoda po eni strani ker  ni bilo blizu kakega naselja z lučmi, da bi malo osvetlilo sprednjo stran. Zato pa je lepo osvetlilo zadevo nad Rovinjem ko stvar prišla tja.

Shelf je prišel nad mano. Pomaknil sem se v sam kamp, tako da sem pod manjšim košatim drevesom čakal na prihod dežja. Da sem spakiral in »odletel« v avto me je prisilila ena cg-jevka ki je usekala nekako med mano in rtom v ozadju. Še prej pa sem moral pošteno držati stojalo s fotoaparatom ko je priletela gust fronta ali po naše nevihtni piš.


Nato se je ulilo in zgodba je bila končana.Zjutraj je bilo še vedno nekaj dogajanja nad morjem. Grem malo pogledat in opazim dokaj neaktivno nevihto v razpadanju. Še vedno pa je bilo nekaj »živih« oblakov spredaj. Kontrasti povsem slabi a videti je bil funnel. Še na fotkah nisem nič videl, sedaj na pc-u pa sem uspel rešiti tole. Če je bila pijavica ne vem, ker kontakta ne vidim a po vsej verjetnosti je v kakem trenutku bila. Fotke so slabše kakovosti, saj sem reševal da bi se sploh kaj videlo.

Nato čez nekaj minut nekoliko južneje nov funnel. Spet dokaj slabi kontrasti in precejšnja oddaljenost. Spet možnost da je bila v nekem trenutku tudi pijavica.

Naslednji večer se je sicer pričelo nekaj kopičiti nad morjem a še ni bilo nobenih padavin, tako da sem odšel spat potem ko smo v kampu takole spremljali nogometni finale.

Ponoči me je zbudilo grmenje nekaj pred drugo uro zjutraj. Spet odidem na obalo, a je bila zadeva na neugodnem mestu za fotografirati, saj je bila nevihta dokaj daleč severno od Rovinja. Razelektritve so bile redke in tale je edina ki sem jo ujel.

Še severneje nad morjem v smeri Benetk se je tudi naredilo nekaj večjega. Tam so bile razelektritve pogostejše a absolutno predaleč, zato sem le opazoval in upal da pride bližje. Nato se je tik pred mano naredila ploha. V mesečini sem lahko videl zaveso. Ko sem že mislil da bo ostalo pri plohi je trikrat udarilo. Prvo sem zgrešil, drugi dve pa sem ujel.

Nato zopet premor. Ob 4h sem obupal in še nazaj v šotor. Kako uro kasneje me spet zbudi tisto klasično bobnenje ob udarih strel v morje. Spet me odnese na obalo.
Radar

 

Prikaže se mi dokaj zanimiva struktura.

Videti je bilo kot shelf, vendar je stvar zelo počasi napredovala. Slikano proti severozahodu.

Proti jugozahodu pa je izgledalo takole.

V primerjavi z prvo fotko z 10 mm, je po določenem času stvar le prihajala bližje.

Sistem se je na sredini začel ločevati

V smeri Pule

Severni del v smeri Rovinja je dobil značilno obliko shelfa, a je nato hitro razpadla zadeva.

Avtor reportaže:Robi Dolničar