Mengeško polje, Socerb 21.07.2014

Pred dnevi se je pričakovalo glede na vremenske karte zelo zanimiv dan. Ko pa se je dogodek bližal, pa so se pogoji za močnejše nevihte poslabševali. Strig je odneslo prehitro mimo, pa tudi ostali pogoji so se dokaj poslabšali.
Zjutraj je bilo tako še nekaj striga, nato pa naj bi ga bilo tekom dneva še nekoliko manj. Glede na nekatere modele sem pričakoval da se bo že zjutraj lahko kaj pripeljalo do osrednje Slovenije. Vstanem malo pred šesto in pogledam radar…za vsak slučaj. Glej ga zlomka. Res je neslo proti nam nevihtni sistem.
Radar tik predenj sem odšel na polje.

 

Woow, poglej jo zverinico sem si mislil ko sem jo zagledal. Delovala je kot supercelica. Striacij na pretek in spodaj kot wall. Je pa nato hitro izgubila to obliko in šla v linijo s shelfom spredaj.

Vzhodni del

Zahodni del

In spet proti vzhodu. Izoblikoval se je lep shelf.

Stvar gre če mene. Malo pihne a ne preveč, nato pa presenečenje. Proti jugozahodu vidim nove striacije in nov shelf.

Shelf se je na poti do mene še nekoliko bolje izoblikoval. Nad mano in proti vzhodu.

In proti severozahodu

Tik nad mano

In ko me je prešel. Tudi v drugo je nekoliko pihnilo. Pojavljale so se tudi posamezne razelektritve in parkrat je blizu počilo.

Lep začetek dneva če rad spremljaš nevihte ni kaj.
Nato pogled na radar ne obeta nič posebnega. Malo pregledam karte in opazim da bi lahko bilo zanimivo na obali malo čez poldan. Ker imam dopust in sem pretekle štiri dni kar pošteno delal (tudi v nedeljo), si vzamem prost dan za spremljanje neviht. Odpeljem se na Primorsko, čeprav radar še ne vpliva optimizma.
Na Socerbu (kje pa drugje) malo počakam in radar se ob obali Istre začne polnit. Jaz pa sem začel pritiskati na sprožilec. Sprva je videti le temnejši pas bolj daleč, nato pa že prvi obrisi ki dajejo slutiti da je sistem organiziran.

Tretji shelf danes. Lahko pa da je šlo tudi za supercelico, vendar se pri teh velikih strukturah enostavno izgubim.

 

Radar v času zgornje fotke

Nevihta je segala nekako od Gradeža, pa vse globoko v notranjost Primorske.

Tretja fotogenična struktura danes

Vsekakor deluje na supercelično strukturo, a tistega v ozadju ne vidim dobro.

Shelf doseže Trst

In proti celini

Po tem škljocu se hitro odpeljem s Socerba. Ujame me močan naliv tik predenj zapeljem na Ac. Imam idejo da bi morda tale shelf še živel in ga bom spremljal na poti proti Lj. Gust fronto prehitim še pred Kozino, nato pa pred Postojno zopet počakam da pride bližje.
Že prihaja. Ne več tako organiziran a še živi.

Nato grem spet naprej. Pri Vrhniki naletim na močno ploho nekaj kilometrov pred sistemom ki ga spremljam in vse je kazalo da bo to ustavilo in pokopalo napredovanje sistema v taki obliki.
Ker obupam, skočim na pošto v Šmartnem pod Šmarno goro in plačam položnice. Prične rahlo deževati. Ko pridem iz pošte pa presenečenje.
V dežju zagledam shelf južno od mene. Ne morem verjeti. Komaj se vidi obrise zaradi dežja, pa vendarle je. Ac je zraven in že drvim na Mengeško polje. On pa tudi. Komaj uspem uiti dežju da lahko naredim še teh nekaj zadnjih fotografij.
Nad Mengšem

In v smeri Most pri Komendi

Tole pa je bil še pogled predenj me je zajel dež.

Avtor reportaže:Robi Dolničar