Lov na nevihte v Prekmurju 30.07.2014

Slab začetek dober konec pravijo.
Slabo smo začeli zgodaj zjutraj na Primorskem ko nas je ciklon zeznil in šel malenkost drugačno pot kot po predvidevanjih vremenskih modelov. Tako smo dobili le zlivanje s primesmi razelektritev. Kmalu obrnemo nazaj skupaj z Maticem in Dejanom. Popoldan me šef izpusti dve uri prej iz službe in z Maticem poizkusiva srečo na Štajerskem in v Prekmurju. Dejan ima žal službo popoldan.
Ob pol treh nekako štartava iz Lj. Radar kaže proženje Jugovzhodno od Zagreba, sistem pa se postopno bliža Prekmurju.
Malo sva že pozna, tako da ne uspeva v Ptuju pobrati še Mateja in pičiva direktno proti Lendavi.
Radar kaže veliko nevihto skrito v clustru in to nameravava prestreči tam nekje med Ms in Lendavo.

Ko sva tam nekje malo čez Ms se ustaviva na počivališču Ac in se poskušava odločit kako naprej. Skoraj nad nama nastaja nov oblak ki daje upanje na nastanek nove nevihte pred večjim sistemom. Ima tudi že nekoliko znižano bazo in nek izrastek updrafta.

 

Naj povdarim da si danes zaslužim eno veliko brco v zadnjo plat saj nisem preveril nastavitve na fotoaparatu. Tako so vse fotke fotografirane z ISO 400…grrr!!! Adijo ostrina!!Severno od naju je videti precej daleč že razvito nevihto in morda je bila tudi supercelična. Mogočen večplastni steber, spodaj pa obris ali wall-a ali pa updrafta.

Pomakneva se še malo naprej do Turnišča kjer na nadvozu Ac spremljava dogajanje okoli naju. Nova nevihta nastaja tudi v smeri vzhod.

 

Tako sva že praktično obdana z nevihtami. Velika nama prihaja z juga, eno imava na severu in eno na vzhodu. Vse pa se počasi združujejo v velik sistem.

Ta na severu ima tudi že formiran shelf, ki pa zaradi oddaljenosti in dokaj slabe vidljivosti ni najbolje viden.

Odločiva se da bova poizkusila ujeti to na severu. Pičiva nazaj do Ms. V tistem trenutku pa se je začela explozivno razvijati nevihta ki je na prvi fotki dajala potencial nevihte. Ko sva pod njo se ravno usuje, tako da izgubiva z oči tisto ki jo loviva. Greva proti severu in nato v smeri Martjancov in Moravskih Toplic. Končno prideva iz zavese in pred nama se kar naenkrat pokaže tale prizor.

Stopiva iz avta in vlaga in toplota prav butne v naju. Temperatura 27°C in rosišče verjetno krepko nad 20°C. Bilo je prav »žmohtno«. Lepa struktura ni kaj. Spredaj pa se je že delal shelf. Lepo so vidne tudi striacije . Res lepa struktura.

Nor inflov in midva skorajda zraven njega.

Fotkano z 10mm in seveda jih je bilo krepko preveč. Zadeva je bila že malodane nad nama.
Hitro se poberava stran in poizkušava najti kakšno lokacijo malce bolj stran v smeri sever. Grozijo tudi zeleni odtenki. Žal nama ne uspe pravi čas in celica izgine v zavesi. Skušava ji uiti levo, zato se odpeljeva v smeri Mačkovcev in Hodoša. Izgleda da nama je uspelo in malo si oddahneva. Vozim v dežju med hribčki in vse je polno dreves, tako da razgleda ni nič. Vseeno se nama čudno zdi kako iz povsem mlečnega neba pred nama sekajo CG-jevke. Kmalu nama je jasno. Dež ponehuje, oblaki se vidijo vedno bolj razločno. Matic reče:« Tamle spredaj je tudi nekaj«. In ko se teren malo odpre, bam. Nova celica direktno pred nama zapira pot. Zadaj je že vse v zelenih odtenkih. Verjetno supercelica. Vse strukture ne vidiva ker je precej gričevnato. Naprej pa ne greva ker je že tako dovolj blizu in se nama hitro približuje.


Spredaj se formira shelf, zadaj sekajo CG-jevke. Ne ujamem nobene…niti ne poizkušam dosti ker ni časa.

Celica se nama res hitro približuje.

Še eden škljoc in že spet beživa od koder sva prišla.

Cesta se nerodno obrne in voziva pravokotno na smer celice ki se nama približuje z leve. Ne želiva si toče in iščeva zavetja. Matic opazi podvoz pod železniško progo kjer tudi prevedriva glavni šus v družbi motoristke ki jo vzameva v faradejevo kletko za vsak slučaj, saj zunaj parkrat lepo poči. Toče vseeno ni.Nato skleneva da se ne bova podala naprej proti vzhodu kamor se seli proženje ki je kmalu pri Balatonu ko se peljeva nazaj proti Mariboru.
Zadovoljna, čeprav mi ne da miru sedajle zaradi ISO 400 nastavitve.

 

Avtor reportaže:Robi Dolničar