Večer na Socerbu 21.9.2014

Najprej naj povem, da sem kar precej razmišljal, če naj reportažo sploh naredim, saj fotke niso nič kaj dobre, potem pa sem vseeno spravil skupaj nekakšen kratek pregled dogajanja. Za noč iz nedelje 21.9. na 22.9. se je v Tržaškem zalivu obetalo močnejše proženje neviht, zato sem zadevo čez dan malo spremljal kako naj bi se vse skupaj odvilo. Proti večeru se slišimo z Robijem in Dejanom, če bi bilo smiselno it malo v akcijo. Malo nas je zmotilo, da naj bi se vse skupaj dogajalo precej pozno. Dejan se mi opraviči zaradi službe zjutraj, zato se z Robijem zmeniva, da se okoli 22. ure odpravivia proti Socerbu. Okoli 23. ure prispeva tja. Pričaka naju nič kaj prijeten razgled na Trst in zaliv:

socreb 21.9

 

Nad morjem je skoraj 100% vlaga, malo višje pa neka megla oz. nizka oblačnost. Vidljivost je zaradi tega izjemno slaba, komaj da se vidi do konca Trsta. Na radarju je videti nevihtni sistem v Furlaniji in enega pred obalo Istre. Sodeč po karti razelektritev bi se moralo kaj videti, vendar pa ne vidiva čisto nič. Zaradi tega nisva preveč optimistična glede slikanja strel. Nad Trstom potem opazujeva neko nižanje baze, zato se odločim, da naredim več slik tega, nato pa jih zložim v time-lapse. Slika kako se je začelo:

 

in pa video time-lapse dogajanja. Moral sem precej obdelati slike, da se vsaj nekaj vidi:Potem pa vidiva neke zametke shelfa ali celo wall-a v smeri Kopra.

 Time lapse

 socreb 21.9 2

 socreb 21.9 3

socreb 21.9 4

Še vedno je vidljivost zelo slaba, kot tudi kontrasti, saj ni nobene strele, ki bi osvetlila strukturo, da bi se malo bolje videlo za kaj gre. Tukaj je že skoraj nad nama:

socreb 21.9 5

In pa še hiter pogled proti Trstu, ki je že v dežni zavesi:

socreb 21.9 6

Premakneva se v avto in prevedriva močan naliv, ki je sledil kmalu zatem, vmes pa sekajo strele precej blizu. Ko dež poneha, greva nazaj na prosto, da poskusiva poslikati še kakšen anvil crawler v odhajajočem sistemu. Nekaj mi sicer uspe poslikati, vendar se frekvenca razelektritev hitro zmanjšuje.

 socreb 21.9 7

 

 Dobra stvar naliva je ta, da se je vidljivost krepko izboljšala, vendar je to malo prepozno

Na radarju ni videti več nič za tem sistemom, zato se odpraviva proti domu. Potihem sva upala na veliki finale za zaključek nevihtne sezone, vendar se tokrat žal ni izšlo.

 

Avtor reportaže:Matic Cankar