Lov na supercelično nevihto v Prlekiji in Prekmurju 21.9.2014

Dan se je začel z delno jasnim in toplim vremenom in prav nič ni kazalo na buren večer. Ob okoli 17 ur se je v bližini Gradca razvila močna supercelična nevihta,ki je imela smer proti Prekmurju. Ob cca pol šestih me kontaktira Mitja(thor)če greva na lov za to celico,ker sem bil še v mestu po opravkih ,se zmeniva da se dobima ob pol sedmih na Ptuju. Tako sva ob pol sedmih pičila proti Prekmurju,celica je bila dokaj hitra,zato sva upala da jo prestreževa. Sprva je kazalo da bo le oplazila severni del Goričkega,vendar je kmalu začela zavijat proti vzhodu oz proti Moravskim Toplicam. Tako da sva jo imela na dosego roke.
Popoldan so rastli kopasti oblaki ,v kraju Fernitz v bližini Gradca je divjala močna supercelična nevihta z točo.

 

Prva postojanka je bila na območju SV.Jurija ob Ščavnici(ob 19 uri),malo pred petrolovo črpalko ,kjer pa sva bila zelo kratek čas,saj so naju dobesedno napadli komarji,saj jih je bila cela garda Grin Zato ena hitra slika.
Ker je bil že mrak so slike bolj slabe. Na sliki zanimive strukture.

 

 

Odpeljeva kakšen km ali dva naprej,kjer se ustaviva na petrolovi črpalki in natočima gorivo,spotoma še naredima par posnetkov.
Pogled na supercelično nevihto na območju Goričkega. Bliskalo je res nenormalno,skoraj vsako sekundo,CG strel  še ni bilo opazit,saj je nama hrib pred nama to zatiral. Pokazali so se prvi zametki shlf clouda 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nato pičiva na AC proti Murski Soboti,kjer med vožnjo naredim tole sliko shelfa.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ko sva bila že bolj na oprtem se pokažejo prve CG. Zato ustaviva na bencinski črpalki petrol(severno od Murske Sobote-Bakovska ulica)radarska slika v času slikanja in z krožcem označena približna lokacija 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prikaže se lep shelf cloud. Žal slikanje moti gost promet,ampak vseeno je bila lokacija dobra.


 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hitro se predstaviva na novo lokacijo. Odpeljeva v smeri Lendave,ker je nevihta nekoliko oslabela in se pomikala v smeri Moravskih Toplic in Kobilja,sva se odločala ali jo pičava tja. Vendar sva ob podrobnem pregledu radarske slike ugotovila,da je najboljša lokacija kraj Gomilica,kjer sva bila na suhem in z lepim pogledom na nevihtno jedro.Nevihta se je pomikala v vas Kobilje,pri nas je v času slikanja padlo le par kapelj. Zapihal je tudi SV-SZveter z max sunki 30km/h ,kolikor je zmeril Mitja z Windmasterjem,sicer so bili sunki tudi večji.
radarska slika v času slikanja. 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ustaviva v kraju Gomilica,kjer sva se zapeljala na bljižno polje(glej krogec)slika je bila posneta pred dobrim tednom(14.9). Ta lokacija kjer sva slikala je bila skoraj v celoti pod vodo. Tudi v času slikanja je bilo še nekaj vode.Nasploh so vidne v vasi Gomilice protipoplavne vreče ob cestah,kjer so varovali vaško gostilno itd. Tudi navožena zemlje ob bankinah je bilo veliko. 


Vir slike:pomurec.si
Nato sva imela odprt pogled na supercelično nevihto. Veliko je bilo bliskanja med oblaki,tudi nekaj CG strel je bilo. Žal sm jih nekaj zgrešil za kar bi rabil širokokotni objektiv. Na tej lokaciji sva slikala med 19:50-20:40 uro.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najlepša CG do zdaj,ki ji doda čar stoječa voda na polju


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

še malce bližje


 

 

 Inflow tail na desni strani slike ali morda wall cloud? Naj povem da je kmalu zmankalo elektrike tako da je ob udari strel bilo kar malce grozno,kot da bi prihajal tornado


 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

še malce bližje


lep inflow tail

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ker se kmalu ulije,zapustima lokacijo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ustaviva se na postajališču,kjer še poskušam nekaj ujet,vendar se ni nič več posebnega ujelo,le neki rool cloudu podoben oblak. 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Močno je začelo deževat tako da sva se odpravila proti Črenšovcem,polja so bila še vedno polna voda od prejšnjega močnega deževja. Sproti sva gledala radar,ker je še bilo nekaj potenciala,saj z Avstrijske strani prihajal nov pas padavin,sva se odločila da se odpeljeva proti Ljutomeru in Ormožu,kjer bi prestregla ta pas. Vendar nas je padavinski pas nekoliko prehitel tako da ob močnem dežju ni bilo moč več slikat,pa tudi razelektritve so bile čedalje redkejše. Zato se odločiva da se odpeljeva proti Ptuju. Vsekakor najbolj izčrpna reportaža do zdaj,obenem pa moj najboljiši čejs do zdaj. Obenem pa hvala Mitju(thor)za prevoz in upam na še kakšen čejs letos,če ne pa sigurno prihodnjo leto.

Avtor reportaže:Matej Štegar