Lov na Primorsko lepotico 20.05.2015

Vremelovci: Matic Cankar, Robi Dolničar in Dejan Košir

 

Tale setup sem spremljal že en teden. V oči mi je padla dolina zahodno od nas, kar je obetalo precej striga, za ostale pogoje pa bi še videl kako se bodo poklopili. Z Dejanom in Maticem smo bili na vezi že dan prej.
Ko je prišel dan, pa je bilo videti da bodo pogoji za močnejše nevihte spet precej daleč in tudi zgodaj glede na to da smo bili vsi trije v službi. Tako nastane supercelična nevihta v okolici Gradca že v času ko ravno končujem službo. Predaleč, premalo časa. V osrednji Sloveniji se pooblači in tu je veselja konec, čeprav se pred tem sredi dneva prožijo plohe in nevihte. Vzhodna Slovenija je še dokaj sončna in tudi sicer tam kaže na kar dobre pogoje, a nekako se ne odločim za tja.
Po pregledu najnovejšega avstrijskega Aladina pa mi v oči pade linija ki naj bi potovala ob italijanski obali proti Trstu pozno popoldan in zvečer. Kar me odvrača od tistega konca je to, da je tam že cel dan brezizrazna srednja oblačnost že cel dan. Vseeno pa nato kasneje kaže še nekaj proženja v času ko se bo že stemnilo in morda bi lahko ujel nekaj strel.
Torej lobiram pri Maticu in Dejanu za Primorsko in skupaj se odločimo da »gremo pogledat« dol, čeprav bo mogoče le izlet kar tako.
Uro določimo za 18.15 popoldan iz Vodic.  Imam še nekaj obveznosti in žal zamudim 10 minut, kar se je kasneje izkazalo da je bilo odločilno da nismo uspeli ujeti več.
Med delom doma spotoma pogledam na radar in ob italijanski obali se že vidi tista linija z dvema dokaj neizrazitima celicama. Ena je na morju, druga ob obali.

1

 

 

Ciljam bolj na tisto na morju. Malo pred pol sedmo končno štartamo iz Vodic. Sprva bolj lagodno, saj vse skupaj ni videti izrazito in upamo bolj na kasnejše proženje ko se bo že znočilo.
Nekako malo od Logatca naprej pa se je začelo. Klasika. Matic osveži radar in bam. Tista celica ki je potovala ob obali je explodirala. Radarska prezentacija je kazala na supercelično nevihto, saj je prav lepo videti da je »vrteča«

2

 

Vse je jasno da je ne bomo ujeli predenj se zaleti v hribe, a vseeno se odločimo da gremo proti Gorici. Morda vseeno zavije malo v desno in bi morda bila še v Vipavski dolini ko bi mi prišli tja. Vožnja razumljivo postane precej hitra… Začenja se dirka s časom. Ali bomo sploh še kaj ujeli od nje?? Matic nama pokaže sliko z Arso kamere kjer vidimo da je prava lepotica.  Vzdihi…itak!
Ko se spuščamo po Rebernicah še ničesar ne razločimo. Vse kar vidimo je črnina v smeri Ajdovščine in Čavna v ozadju.Prve obrise struktur opazimo pri Vipavi. Celica je že dosegla greben nad Novo Gorico. Z bližanjem opazimo vse več struktur. Vidi se shelf, ki se je že zaletel v obrobje pobočja Čavna. Nad njim vidimo par striacij in del mezociklona.
Tule smo že malo naprej od Ajdovščine. Predvsem opazujemo lepe striacije zgoraj, spodnji del pa se zabija v pobočje.

3

 

 


Še kratek video predenj smo zavili z AC. Datum in ura nista prava.

Video


Pri Selu gremo dol z AC in nato nazaj po navadni cesti v smeri Ajdovščine, saj smo že skoraj pod linijo. Ustavim na prvem možnem mestu in naredimo nekaj fotk. Opazujemo hitro napredovanje sistema ob pobočju.

4

 

Spet gremo naprej in naslednji postanek je pred Ajdovščino. Sistem je nad Lokavcem.

5

 

Ker del ki se je zaletel v pobočje ni več toliko zanimiv, nam pozornost uhaja na južni del sistema. Vseskozi vidimo obrise shelfa, a nam gričevje zastira pogled. Vidimo pa tudi lep steber ki je precej prikrit. Vidne so tudi striacije in tule je stvar precej sumljiva, saj deluje na novo celico.

6

 


Spet gremo naprej in naslednji postanek je takoj za Ajdovščino. Pogled nazaj proti Čavnu. Dejan snema južni del sistema.

7

 

Za našim hrbtom ostanki shelfa drgnejo po pobočju Kovka

8

 


Južni del s stebri, ki pa je ostal brez shelfa spredaj na katerega smo upali da ga bomo lahko spremljali ko se bo zaletel v Nanos.

9

 

Se je pa zato del ki se je plazil za hrbtom okrepil in je napredoval proti pobočju Nanosa.

10

 

Na Nanosu se je tudi videlo kaj je delal outflow tega sistema.

11

 

In še zadnja fotka predenj nas je zajel dež in se je vse izgubilo v zavesi.

12

 

 

Gremo naprej proti Razdrtem in vidimo da vse skupaj slabi in nima smisla slediti. Ker smo blizu in vidimo proženje nad morjem, se zapeljemo še do Socerba, a tam več kot ploh ni, zato se kmalu odpeljemo proti domu saj je za vse zjutraj nov delovni dan.Čeprav smo za malo zgrešili res lepo nevihto, pa smo bili na koncu vseeno zadovoljni saj smo spet malo začutili vremensko dogajanje ob spremljanju na terenu.
Hvala Dejanu in Maticu za družbo. Naslednjič se spet vidimo