Shelf cloud na squall liniji v okolici Umaga 23.6.2015

Vremelovci: Matic Cankar, Robi Dolničar in Amadej Bernard

Hladna fronta 23.6.2015 ali kako priti iz depresije v evforijo v 10. minutah. Fronta na ta dan je obetala obilne padavine v notranjosti in popoldne ter zvečer nevihte na Primorskem. Dan prej se slišimo s "standardno" ekipo in usklajujemo službe in podobne opravke. Na koncu se opravičita Dejan in predsednik zaradi službe, tako ostanemo na vezi Robi, Amadej in jaz. Okoli 14. ure se dobimo v Ljubljani in krenemo proti Primorski. Vozimo v stalnem dežju in hladnem vremenu, dokler ne pridemo nekje do Kozine. Do tam je segla burja pri tleh, veter se nato počasi obrača v južne smeri. Ustavimo se pri izvozu za Socerb, saj se kažejo neki obrisi striacij in bolj konkretnega proženja. Plohe nastajajo preblizu obale, zato nimajo časa, da bi se razvilo kaj bolj fotogeničnega. Poslikamo nekaj tega proženja, nato prične deževati in odpravimo se proti Istri.

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 1

 

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 2

Amadej je testiral program na telefonu za izdelavo time-lapsov, rezultat je tale video kipenja pri izvozu za Socerb:

Klikni tukaj

Prestopimo državno mejo in se odločamo kam naprej. Pade odločitev za Umag oz. pomol v Lovrečici, malenkost južneje. Tako kar lep čas preživimo v bolj ali manj stalnem namakanju in škropljenju, saj se znova in znova prožijo plohe nad morjem, JV veter pa padavine nosi nad nas.

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 3

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 4

Nekaj kratkočasenja z ND filtrom ob rahlem dežju.

Po celem popoldnevu se končno začne vsaj jasniti, tako da opazujemo dogajanje na suhem. Vseskozi smo pričakovali burjo, saj bi to pomenilo konec dobrih pogojev za nevihte. Slišimo se z Juretom (@SiriusB), ki je pri Monfalconu (Tržiču), kjer je že lep čas pihala burja. Glede na videno do sedaj smo že počasi delali zaključke pod dogajanjem za ta dan. Malo pred 20. uro prvič uzremo neke zanimive strukture od daleč, sprva nismo čisto prepričani za kaj gre oz. kar malo težko verjamemo da se res nekaj dogaja .Ko pride bližje, se začnejo kazati obrisi ogromnega shelfa, ki počasi potuje proti nam. Razpoloženje se v trenutku popravi, na plano potegnemo opremo in pričnemo s fotkanjem.

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 5

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 6

Vedno bolj pogoste so tudi strele, nekaj jih je tudi zunaj shelfa. Zaradi daljših časov in močnega vetra so spodnje fotke malo zamegljene:

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 7

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 8

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 9

Nevihta se razcepi na dva dela, zahodni del vedno bolj pospešuje proti jugu, in se močno okrepi v squall linijo. Takrat smo polno zaposleni s fotkanjem, za radar ni bilo časa.

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 10

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 11

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 12

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 13

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 14

Med tem je Amadej nastavil telefon z aplikacijo za time-lapse, nastal je tale posnetek prihoda shelfa:

Klikni tukaj

Ko je shelf že zelo blizu se hitro spokamo v avto in poskusimo z vožnjo proti jugu v upanju, da ga prehitimo in še kaj poslikamo. Tik preden se usedemo v avto Amadej poslika tole, čez minuto že drvimo na jug:

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 15

Radar v času prihoda na kopno

Squall linija v okolici Umaga 23.6.2015 16

 

Animacija

s 17

Linija je prehitra in zajame nas silovit naliv, na trenutke pada tudi toča, ki pa na srečo ni bila debela. Zaradi naliva se ne vidi ničesar, zato tudi malo "zajahamo" podrti vrh drevesa na cesti. Nato vozimo proti Novigradu v stalnem zlivanju. Cesta je ovinkasta, po cesti je voda, zato ne napredujemo tako hitro, kot bi si želeli. V okolici Červarja, malo pred 22. uro glede na radar sklenemo, da se odpravimo proti domu. Nazaj grede so vidne posledice močnega outflow-a in naliva, po tleh ležijo kupi peska, vej in listja. Zapiha tudi okrepljena burja, ki naznanja konec dogajanja. V Ljubljano se vrnemo okoli polnoči. Glede na situacijo podnevi smo navdušeni nad zaključkom.