Lov za nevihto v Ljubljanski kotlini 5.7.2016

Vremelovec: Matic Cankar

Minuli večer se je izkazal kot zelo pester, saj se ni pričakovalo tako burno dogajanje, kot je na koncu bilo. Nevihte južno od Alp je kazal le WRF-ARW, pa še ta bolj po hribih. Popoldne sem malo bolj pozoren na razvoj in pomikanje neviht iz Avstrije. Močna supercelica pri Celovcu je ob prehodu preko Karavank razpadla, se je pa zahodno od nje, severno od Kranja že sprožila nova. Na hitro je dobila rdeče odboje, kar je naznanilo čas za odhod. Pokličem še Dejana in Robija naj bosta pozorna in krenem proti Kranju oz. Brniku, saj imam občutek, da bo zadeva šla bolj ali manj po hribih, jaz pa bi bil na suhem. Med vožnjo se že lepo posveti za Šmarno Goro, zato vznemirjenje narašča. Peljem iz Vodic proti Brniku in malo pred vzletno stezo parkiram in postavim stojalo. Nevihta se je "olajšala" po Karavankah in se počasi pomikala proti Kamniško-Savinjskim alpam.

Brnik

 
Kmalu po tem začne pihati močan outflow, pojavijo se prve debele kaplje, zato se odpeljem nazaj proti jugu in v smeri proti Mengeškem polju v upanju, da jo prehitim in poslikam še nekaj strel pred njo. Peljem vedno bolj proti jugu in vzhodu, pa še vedno vozim v močnem vetru in debelih kapljah. Med vožnjo pogledam na radar in vidim, da se proži vedno bolj južno in ko pridem v Mengeš, še vedno dežuje, zato sklenem da grem raje proti Trzinu, saj nočem, da me naklesti toča. V ogledalih se sveti brez prestanka, vendar v takih pogojih ne moreš niti ustaviti, kaj šele da bi poskušal slikati. Pred Trzinom končno pridem iz dežja, na sprednjem robu pade nekaj zrn sodre povsem na suho, zapiha močan veter, vendar ostanem na suhem. Nevihta odide proti vzhodu, jaz pa na plano spet potegnem opremo in ujamem še par res lepih strel na zadnji strani nevihte.

Trzin

 

DSC 0215 7Strela večera

DSC 0216 8

DSC 0218 9

DSC 0221 10

DSC 0224 11

DSC 0225 12

DSC 0269 19

In tako počasi pada zastor za današnjo predstavo. Nevihta se vedno bolj oddaljuje, zato pospravim in se odpravim proti domu. Splošen vtis nad dogajanjem je bil več kot dober, le tisto bežanje pred točo in dežjem je bilo malo odveč  :)