Lov na supercelične nevihte, 13.7.2016

Vremelovca: Dejan Košir in Matic Cankar

Vremenski modeli so že nekaj dni pred dogodkom napovedovali zanimivo in burno vremensko dogajanje. Nekaj dni pred napovedano hladno fronto so se dnevne temperature povzpele preko 30 stopinj. Glede na sondažo in ostale vremenske podatke sva se skupaj z Maticem odločila za lov na nevihte na območju Štajerske in Prekmurja. Kasneje se je izkazalo, da sva nevihte lovila še precej dlje. Od doma se odpravim v poznih dopoldanskih urah, v Ljubljani poberem Matica. Žal se nama Robi zaradi službenih obveznosti ni uspel pridružiti. Odločiva se, da bova razvoj neviht pričakala na Dravskem polju, ki je zadovoljivo izhodišče za lov na nevihte v bližnji in daljni okolici. Prve nevihte se pričnejo prožiti na območju vzhodnih Dolomitov v sosednji Italiji. Nevihte so se v popoldanskih urah sprožile v osrednji Sloveniji in pomikale proti vzhodu.

Prvo supercelično nevihto prestreževa v bližini Pesnice pri Mariboru. Nevihta ima na prednjem robu izrazit "shelf cloud". Kmalu se izkaže, da za fotografiranje ni časa, saj sva hitrost celice podcenjevala. Po avtocesti  se zapeljeva v smeri Gornje Radgone. Prvi postanek za fotografiranje prihajajoče nevihte narediva v nadvozu pri Zgornji Senarski.

a1

Celico morava na hitro pofotografirati, saj se nama nevzdržno prebližuje. Jaz naredim nekaj bližnjih posnetkov. Z nadvoza se nama ponuja lep pogled na "strukture" nevihte.

a3

Hiter pregled radarske slike in že sva ponovno na avtocesti v smeri proti Prekmurju. Preusmeriva se proti Radencem in nato Murski Soboti. Čas je za nov postanek v bližini vasi Matinjci, povsem jasno je, da nevihti ne bova uspela dolgo slediti, saj svojo pot hitro nadaljuje proti Madžarski. Ob postanku na polju se nama odpre lep pogled na supercelično nevihto.

dsc8153

Sva na južnem robu nevihte s tem sva se uspešno izognila padavinam. Kmetje na polju opravljajo še zadnja opravila. Prvič občutiva nevihtni piš. Odločiva se za nov premik, pred odhodom še zadnji pritisk na sprožilec fotoaparata.

dsc8160

Naslednji postanek je pri gramoznici Ivanjci. Pravkar požeto pšenično polje daje še dodaten kontrast nevihtnemu oblaku. Občudujeva nevihto s superceličnimi značilnostmi. Na fotografiji je lepo vidna dežna zavesa, po radarski sliki sodeč s primesmi toče.

dsc8166

Z mislimi sva že pri naslednji nevihtni celici, ki se je sprožila pred Ptujem. Potreben bo čimprejšen odhod, če jo želiva ujeti. Odhajajoča nevihta nama ponuja lepe prizore, ki se jim je težko upreti. Pade odločitev, da se odpeljeva v smeri Ljutomera. Še zadnji posnetek nevihte, ki je že prestopila slovensko-madžarsko mejo.

dsc8179

V okolici Ljutomera iščeva primerno lokacijo za fotografiranje prihajajoče naslednje supercelične nevihte, ki prihaja iz smeri Ptuja. Čas nevzdržno beži. Ob prihodu na polje se nama odpre pogled na supercelico in veličasten "shelf cloud". Bližina nevihte me preseneti, saj sem bil prepričan, da sva bolj severno od nje. Hiter postanek ob robu ceste in pričneva vneto fotografirati. Prva fotografija južnega dela supercelice.

dsc8188

Fotografija severnega dela nevihte, ki je ni videti konca. Izrazit "inflow tail" in kaj hitro naju doseže nevihtni piš, ki postaja vedno močnejši.

dsc8189

Pogled na nevihto z zelenimi odtenki me navdaja z mešanimi občutki. Narava je v vsej svoji lepoti tudi kruta. Supercelica se nevzdržno prebližuje, potreben bo čimprejšen odhod v izogib toči, ki jo celica nosi s seboj.

dsc8191

Težko se je upreti pogledu na takšno nevihto. Njen južni rob je že tik pred nama, midva pa še vedno nisva pripravljena za odhod.

dsc8195

Severni del nevihte je praktično skoraj na tleh. Pogoji, ki celico vzdržujejo pri življenju so idealni (visoka tempratura, rosišče, vlaga, itd...) Potreben je odhod.

dsc8197

Nov postanek narediva pri Cvenu. Nimava veliko časa za fotografiranje, sedaj nevihta lovi naju in ne midva njo. Po barvah celičnega jedra razbereva, da s to nevihto ne bo šale. Nevihtni piš je vse močnejši. Na polju pred nama se dviguje oblak prahu, ki ga povzroča "outflow".

dsc8200

Težko se je odločiti za premik, v zadnjem trenutku pofotografiram se bližajoči se severni del nevihte.

dsc8202

V vožnji čez polje moram biti še skrajno previden, saj ob bližajoči se nevihti živali brezglavo tekajo čez cesto. Tik pred zdajci se izognem trčenju z poljskim zajcem in jato jerebic. Narediva še zadnji postanek. Voznika kombajna opozorim na bližajočo nevihto, vendar nemoteno nadaljuje s svojim delom.

dsc8204

Nadaljujeva vožnjo proti Hrvaški, da se umakneva toči. V zadnjem hipu se izogneva padajočim vejam, ki jih lomi močan veter. Skušava prehiteti prednji rob celice vendar nama to kljub hitri vožnji nikakor ne uspeva. Odločiva se, da narediva postanek na polju v bližini Murskega Središča. Odpre se nama lep pogled na "whales mouth". Tudi tokrat sva se uspešno izognila toči in padavinam.

dsc8206

V bližini Čakovca nad nama nastaja nova supercelica. Hitro ugotoviva, da stojiva pod mezociklonom novo nastajajoče nevihte. Priča sva izredni kondenzaciji. Lov nanjo opustiva saj se nevzdržno oddaljuje v smeri Madžarske. Nekaj pozitivnih strel udari na bližnje polje. Kljub emu, da sva vajena strel se v tem primeru počutiva nelagodno.

dsc8211

Še zadnja fotografija odhajajoče supercelice in njeni kipeči stebri. S tem je bil najin lov na nevihte tistega dne končan. Izkupiček je bil večji kot sva pričakovala. Domov pridem ravno v času prihoda hladne fronte. Tistega sva prevozila nekaj več kot 600 km.

dsc8219