Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016

Vremelovec: Robi Dolničar

Dan ki ste ga vsi ki ste bili na terenu zelo lepo zabeležili sem preživel v službi. Imel sem popoldansko izmeno in tako nisem mogel na teren ko se je najbolj dogajalo. Na radar niti nisem hotel gledati  . Nekaj upanja sem imel le da bi se zvečer lahko še kaj našlo vsaj v obliki razelektritev, saj se je nakazoval še prehod fronte, vendar je bilo vse bolj skoncentrirano na JV del države glede na karte.
Tja mi ni najbolj dišalo, poleg tega pa je izgledalo da bo predvsem veliko zlivanja. Kanček upanja mi je dajal le naš Aladin in deloma tudi Avstrijski, ki je kazal proženje v zalivu in vzhodnem delu Furlanije. Ostali modeli so bili tam praktično suhi v večjem delu noči.

Ob 19h grem iz službe in naredim par posnetkov pri Postojni ene plohce, nato pogledam na radar in vidim da se je nekaj sprožilo JZ od Udin.

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 1

animacija 13.7 1

Seveda se odpravim tja kar se da hitro, ampak kot je bilo to letos že parkrat sem bil spet prepozen za okoli 10 minut. Celica se je lepo razvila. Od Podnanosa sem med potjo pazoval bliske v nakovalu

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 2

animacija 13.7 2

Ko sem bil malenkost pred Udinam je celica že odhajala za hribe. Videl sem le še kipeče stebre in nekaj baze. Nisem niti poizkušal narediti nekaj fotk.Kaj sedaj narediti. Pogled na nebo je bil vse prej kot optimističen. Sivina proti jugu in jugozahodu ni vzbujala optimizma. Prevladovala je visoka in srednja oblačnost  in imel sem občutek da Aladin tokrat ne bo zadel. Nekaj časa še čepim na enem parkingu in nato opazim na spletu par bliskov v višine srednje Istre. Radar je bil "kr neki" in ni mi jasno od kje naj bi prihajali bliski saj so bili odboji le modro-zeleno-rumeni. Kljub vsemu se odločim da se zapeljem nad zaliv in tam naredim kratek postanek na poti domov. Ko pridem malo pred Palmanovo prične rahlo deževati opazim pa nekaj konkretnejših bliskov. Preverim kje naj bi to bilo in vidim da se je nekaj začelo dogajati pri Gradežu.
Radar se je začel barvati v rdeče odtenke.

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 3

animacija 3 13.7

Odločim se za postanek pri Sesljanu. Čeprav vseskozi rahlo dežuje vseeno upam da bom imel možnost narediti kakšen posnetek. Bliski so vse bolj pogosti in tudi konkretni.
Pridem na standardno parkirišče nad morjem in hitro pripravim opremo. Skoraj nad mano je že rob z močnejšimi padavinami. Pred mano opazim bliske zavite v dežno zaveso. Prav tako tudi lepo piha iz smeri nevihte. Uspem narediti le par posnetkov, potem pa se ulije.

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 1

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 2

Vztrajati tam ni imelo smisla, zato se odpeljem še dva izvoza iz ac naprej. Prehitim močnejši dež in pridem zopet v rahlega. Pri Proseku piha še bolj in fotografiranje je skoraj nemogoče. Takoj ko postavim fotoaparat imam že vse polno kapljic na objektivu. Vidim da vzhodno v klustru nastaja še eno jedrce iz katere letijo cg-jevke na območju Portoroža in Pirana. To se mi hitro bliža.
Spodnje fotografije so precej motne, saj je objektiv vseskozi poln kapljic. Na koncu je že krpica precej mokra in ne morem niti več dobro osušiti leče.

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 3

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 4

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 5

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 6

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 7

Nevihta se hitro bliža. Zamudim velik bliskov ob brisanju leče. Ni bilo to tisto fotografiranje ko res uživaš v njem.
Po tem blisku pospravim saj dobesedno že teče po fotoaparatu.

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 8

Vsedem se v avto in v tistem trenutku cg-jevka odari v tovorno ladjo zasidrano v zalivu. Nisem sicer prepričan, ampak par dni za tem se moj sum potrdi ko vidim fotograijo nekoga drugega ki je bil tudi "na terenu".Nato se pošteno vlije, da ne vidim prav nobene luči v zalivu Trsta. Po kakih petnajstih minutah, se stanje umiri in zopet stopim iz avta. Nad morjem ni več bliskov, le zadaj v zaledju obale se občasno še posveti. Sklenem da malo še počakam, nato pa grem proti domu.Pojavijo se celo obrisi lune na morski gladini in luna razkrije tudi sumljive obrise proti jugozahodu. Osvetljevala je del nakovala in novih kipečih stebrov v smeri Gradeža. Pripravim zopet fotoaparat in začnem fotografirati čeprav bliskov še ni. Že po kakih 5-ih "škljocih" se malo posveti v nakovalu in nato že poči prva malce iz kadra. Drugo nekako ujamem.

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 9

Hitro je spet vse v zavesah.

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 10

Nato poizkusim ujeti še celo strukturo nevihte in tule mi nekako najbolj uspe ko se prikaže vsa "drobovina". Dežna zavesa, kipeči stebri in celo nekaj jasnine.

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 11

Še par bliskov in vse skupaj mi uide iz kadra.

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 12

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 13

Tudi bliskov zmanjka, opazim pa neko strukturo ki jo poizkušam fotografirati. Ker ni bliskov da bi jo osvetlila jo nikakor ne morem ujeti. Poizkusim z visokim ISO a dobim ven nek grahasti zmazek. Če pa dam daljši čas pa je zmazano še bolj.
Tale zmazek je nekako del te strukture.

Večer v Furlaniji in nad zalivom 13.07.2016 robi dolnicar 14

Po tem se stanje umiri in izgleda da je stvar zaključena, saj se pokaže luna in za njo ni več niti oblačnosti. Nekaj se proži le še v hribih severne Italije, celo vzhodno polovico Slovenije pa prekriva dež. Okoli enih se pripeljejo še Italijanski policisti, a me ob plezalnih stenah kjer je prepovedano parkirati začuda pustijo pri miru. Ne izivam sreče in se odpeljem domov.Naslednjič upam da bom imel več sreče z službo in timingom ko bodo nevihte podnevi. Letos imam v zbirki fotografij zaenkrat le nočne fotke neviht.