HP supercelica nad Mariborom in Dravskim Poljem 15.8.2016

Vremelovec: Jernej Lipovec

Kot je že vsem znano je širše območje Maribora in kasneje Podravja zadela za naše razmere močna HP supercelica. Poročila o škodi iz naših koncev pričajo o tem, da je šlo za izjemen dogodek. Toča je ponekod presegla 5cm v premeru, iz Sv. Duha na Ostrem Vrhu poročajo celo o toči premera 9cm. Glede na poročanja je bilo najhuje na predelih Tezna, Radvanja, Limbuša in seveda Sv. Duha ter verjetno po Kozjaku, ki pa je sicer redko poseljen. Toča je poškodovala veliko avtomobilov, streh in seveda uničila pridelek kmetom, prav tako pa je bilo veliko težav zaradi velike količine vode v kratkem času. Zalilo je veliko kleti in podvozov.
Celica je ob trku v Pohorje pričakovano nekoliko oslabela, kasneje pa se spet organizirala na območju Ptuja in naprej proti Ormožu in Hrvaški.
Količina padavin je v Mariboru večinoma znašala med 40 in 50mm, moja postaja v centru je izmerila 46,2mm padavin, ki so verjetno padle v dobrih 20min zlivanja.
Sam sem jo najprej čakal na gričih nad Malečnikom (cca 5km vzhodno od MB). Ob prihodu čez SLO-AT mejo in Kozjak se je pokazal wall cloud, ki pa je bil iz take razdalje precej nefotogeničen. Ko se je približevala me je od severa zajel naliv z nekaj malega toče, strukture pa so izginile v zavesi, zato sem krenil proti Dupleku. Tam so se za trenutek pokazale res lepe strukture a dokler sem parkiral in uspel pripravit fotoaparat me je že spet začelo zalivat.
Plan je bil, da grem naprej in jo fotografiram iz grada Vurberk, ki ima lep razgled proti vzhodu. (Če bi se zdaj odločal še enkrat bi šel na drugi breg Drave in naprej proti Račam). Ker v Vurberku še vedno zliva, saj nikakor ne uspem ubežati zavesi grem dalje proti Ptuju na lokacijo blizu grada, k mi jo je zadnjič pokazal Matej. Končno pridem na suho in odpre se mi pogled na izjemen shelf cloud pod rotirajočimi stebri, vse skupaj v modro-zelenkastih odtenkih, ki nakazujejo prisotnost toče.
Žal je bila situacija taka, da sem mojega sony-ja pustil v Šibeniku, da bi oče lahko v teh dneh doli še kaj poslikal, saj se na dan moje vrnitve v SLO ni nakazovalo omembe vrednega dogajanja za 7 dni naprej. Tako sem fotografiral z 8 let starim kompaktom Nikon coolpixom, zato so fotografije izpadle zrnaste in precej neostre, kljub iso 100-200. Ko sem pogledal fotke na računalniku bi si najraje eno primazal, saj bi lahko bile z novim fotkičem res izjemne a tako pač je. Upam da imata Matej in Mitja kaj boljšega materiala. 
Na griču v bližini grada nato fotografiram in kar nekoliko pozabim na čas, in shelf mi je že dobesedno nad glavo. Prejmem tudi sliko toče iz Maribora, tako da se ustrašim za avto in ne nadaljujem proti Ormožu, temveč parkiram pod nadstreškom Mercatorja. Sledi močan naliv z dvema rundama toče velikosti lešnika, poplavi tudi cesto in gasilci vozijo v vse smeri. Kasneje peljem proti Pragerskem, da bi ulovil supercelico, ki gre proti Celju, a sem prepočasen in slikam jo lahko le iz daljave.

Animacija padavin

animacija 15.8

Pogled iz Dupleka na lep wall cloud, ki pa je žal zavit v dežno zaveso.

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 1

In pa iz Ptuja. Na prvi sliki so dokaj dobro vidni stebri s striacijami v modro-zelenkastem odtenku. Samo mislim si lahko kako bi to izpadlo s pravim fotkičem.

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 2

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 3

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 4

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 5

Ne vem če je tu šlo za naključno formacijo scud-ov ali se je na južnem delu ponovno formiral wall cloud... Za bolj zanesljivo oceno bi moral biti bližje, bi pa rekel, da je v tem primeru šlo za scud-e, ki jih je lepo vleklo v celico.

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 6

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 7

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 8

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 9

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 10

Zalita cesta na Ptuju

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 11

In pa še druga supercelica, ki je čez Pohorje šibala proti Celju.

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 12

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 13

supercelica nad dravskim poljem 15.8.2016 14

Vsekakor je bila to supercelica leta v naših koncih. Imela je izjemne strukture, žal pa je povzročila tudi veliko škode. Nevihtna sezona je pri nas zaenkrat odlična, pa še nismo zadnje rekli.