Pestro vremensko dogajanje na Primorskem in v Istri 2-3.9.2017

Vremelovci: Matej Štegar, Domen Svetlin, Jernej Lipovec in Aleš Rozman

Vremenski modeli so kazali za soboto pestro nevihtno dogajanje, predvsem za Istro. Zato z Jernejem z Maribora kreneva malo po 8 uri, v Celju pobereva še Aleša z društva Neurje.si, ter Domna v Domžalah. Na  območju Postojne so bile kolone dolge do 10km, predvsem zaradi prometne nesreče, ter dela na cestah. Imeli smo namen it direktno za Istro, glede da modeli za Primorski konec niso kazali kaj prida(razpoložljive energije). A kaj kmalu je radar pokazal na območju Slovenske Istre(okolica Sočerge), močno supercelično nevihto, ki je imela smer proti Sežani. Odpeljemo se ta, da bi prišli na njen južni del, in s tem lepši pogled na strukture. Zaradi kolon smo jo ujeli zadnji čas.

Radar v času slikanja supercelične nevihte na območju Sežane. 
radar animprva 2.9.2017
 
radar anim 12.9.2017
 
radar anim 2.9.2017
Poslikano malo pred mejo. Žal nismo našli pravi čas lokacije za slikanje, tako da smo najlepše strukture poslikali kar z avta.
 
Ko na Italijanski strani le najdemo dobro lokacijo, nevihta oslabi.Odpeljemo se do Sistiana, kjer imamo lep pogled na Tržaški zaliv, obenem pa opazujemo kipenje v smeri Furlanije, ter proti Sloveniji.
Še nazdravlanje z domačim rdečim vinom za uspešen začetek lova.


Odpeljemo se proti slovenski obali. V Portorožu naredimo kratek postanek in nekaj pojemo. Odpeljemo se še do Pirana, kjer smo imeli lep pogled na nakovala neviht v Furlaniji. Radar je kazal lepo nevihtno linijo v Furlaniji, zato smo se nameravali odpravit tja. Na srečo je kaj kmalu začelo prožit v Jadranu. Tako da smo se odpravili v Istro. Nevihtna linija je postajala čedalje lepša. Na meji smo čakali okoli pol ure, tako da je spet šlo na knap. Odpeljemo se do Dajle.
Radar, pogled na južni del supercelice. 
radar anim 3 2.9.2017 1
 
radar anim 3 2.9.2017 2
 
radar anim 3 2.9.2017 3
 
radar anim 3 2.9.2017 4
Pogled na shelf cloud z obale Dajle, ki pa nad morjem ni bil tako izrazit. Ko se je vse bolj bližal proti obali, je shelf postajal vse bolj fotogeničen.


 
 
 
 
 
 
 
Zato se odpeljemo v notranjost, in se ustavimo v kraju Brtonigla, kjer imamo lep pogled na shelf cloud.


Še zadnja in nato sledi tek na 100m proti avtu.

 
 
 
 
Odpeljemo se še naprej proti Višnjanu, kjer smo nevihtno linijo prehitel. Z avta naredim še par fotk, potem je shelf razpadel.

 
 
 
Odločimo se, da se odpeljemo do Rovinja, kjer smo počakali na morebitno večerno akcijo. Dež je počasi pojenjal, proti morju se je že kazala jasnina in malo sončnih žarkov. Pokazali so se lepi mammatusi in mavrica.


Ko le končno dež poneha, se počasi spravimo malo slikat mesto Rovinj, ki je res lepo. Zunaj je bilo zelo sveže, le med 14-15 stopinj C. Kaj kmalu začne na odprtem morju kipet, kateremu kmalu sledijo bliski v nakovalu. Nevihta je bila oddaljena okoli 100km na Italijanski strani obale. Upali smo da ujamemo kakšno pozitivko, nekaj se jih je ujelo, ena pa res lepa.

Radar
 
 
 
 
Na levi strani slike v nakovalu se vidi podoba obraza. 
 
 
 
 
Moja izmed najlepših pozitivk.


Kasneje ta oddaljena nevihta razpade. Zato skočimo v mesto na kavo, saj smo bili že pošteno otrujeni.

Radar zopet oživi, zato se odpravimo nazaj na prvotno lokacijo. Tokrat se bliska v smeri mesta, kar doda še dodaten čar, žal je bilo vse predaleč za še lepše posnetke. Dodaten čar fotografiji je dalo delno jasno nebo in luna, ki je osvetljevala mesto.
Ker radar kaže na številne udare strel na morju, na območju Pule se odpravimo dol. Ustavimo se v kampu Stoja.

 
radar anim 3 2.9.2017 5

Možna tromba, pogled južno od Pule.


Malo naprej od kampa Stoja.
Lungomare v ranih jutranjih urah 3 septembra.


 
Še timelapse dogajanja.Avtor: Domen Svetlin
Timelapse


Timelapse Avtor: Aleš Rozman(Neurje.si)
Timelapse


Zajel nas je dež, tako da je bilo konec z slikanjem. Ura je že bila pol tri zjutraj, tako da se je bilo potrebno odpravit proti domu. Domu sem prišel malo po 7 uri zjutraj. Tako sem bil prvič buden 24 ur, ampak se je izplačalo.