Nevihtna večer na Primorskem 5-6.7.2018

Vremelovci:Matej Štegar, Jernej Lipovec, Aleš Rozman in Domen Svetlin

Avtor slik in reporta:Matej Štegar

Ker so se modeli za SV tik pred zdajci poslabšali, je bila edina možnost za lov na Primorskem ter v Istri. Tam so bili vetrovni pogoji dobri. Pa tudi proženja so kazali več. Ob 14 uri se v Mariboru dobim z Jernejem ter kreneva proti obali. Vmes v Celju pobereva Aleša, v Domžalah pa še Domna. Na nebu je bilo čedalje več kopaste oblačnosti. Kmalu se začnejo pojavljat prve nevihte. Odločimo se da se zapeljemo na Socerb, ter tam počakamo morebitno proženje nad morjem. V Furlaniji se prožijo nevihte, vendar je vse šlo za stacionarne nevihte. Zato se ni splačalo vozit tja. Kmalu na radarju v okolici  Pordenoneja nastane supercelična nevihta, ki se dlje časa obnavlja. Vseeno se odpeljemo v tisto smer, v upanju da jo ujamemo, čeprav so bile možnosti male. Upali smo da bi kaka nastala južno od te, pa žal ni. Je nastala ena močna, ampak je bila daleč stran od nas. Je pa imela smer v Tržaški zaliv. Zato se odločimo da gremo nazaj proti Socerbu. Nevihta se je krepila in je šla nad morjem v linijo.

Opazovalnica na Socerbu

popravek 5.7.2018

Ko smo prispeli na Socerb, smo imeli lepi pogled na nakovalo nevihte južno od Ilirske Bistrice, na meji s Hrvaško. Upali smo da bo vrgla kako pozitivko ven, pa je žal ni. Hkrati se nam je z morja bližala nevihtna linija, katero je bolj vleklo proti Savudriji. Zato se zapeljemo dol.

Radarska slika padavin in lokacija slikanja nakovala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med vožnjo proti Savudriji, radar pokaže da bo glavna linija šla v Tržaški zaliv. Zato se odločimo da gremo v Piran, kjer je dober pogled. Še animacija padavin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cilj je bil obzidje pri cerkvi SV.Jurij. Avto smo parkirali 200m proč na bregu.

Nevihto je spremljalo veliko turistov, tako da je bilo težko najt prav plac za slikanje. Dal sem stojalo na betonsko ograjo, sem kar malo tvegal, saj je bila dol 10m prepad. Turisti so nas samo gledali, ko smo pridrveli z stojali in fotoaparati Grin Kmalu se prikaže lep shelf cloud. Strel ni bilo veliko, večinoma na zadnji strani shelfa. Ko je bila nevihtna linija že čist blizu, so le vsi turisti odšli. Ostali smo še najbolj pogumni. Tako da je prostora za slikanja dovolj. Ampak ne za dolgo. Z morja se je že slišalo šumenje vetra, ki se nam bliža z vso silo. Čas je za odhod, ampak smo bili žal prepozni. Hitro vzamem še merilec vetra. Zajame nas silovit zahodni veter. Uspem zmerit 102km/h(28m/s), v drugi roki pa držal dežnik in težko stojalo, okoli vratu fotoaparat, na hrbtu pa še nahrbtnik. Veter je dvignil ogromno peska tako da smo bili v pravem peščenem viharju. Alešu je odneslo jakno, ki jo je odneslo do Socerba icon_haha Arso postaja Piran-ocean boja je izmerila 101,2km/h(ob 23:00).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemški parček, ob romantičnem pogledu na nevihto, zraven pa še šampanjec, ki mu jima je Aleš skoraj da razlil:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spodaj levo ob streli se lepo vidi prihod močnega dežja in vetra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umaknemo se v zavtrje, ter še na hitro poskušamo ujet kako strelo. Ujeli sta se dve, potem pa je začelo deževat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potem pa je sledil naporen 200m tek po hribu gor, pol opreme. Močno je deževalo in strele švigale. Vseeno sem si odprl marelo, ampak sem bil vseeno premočen. To je bilo mojih najbolj napornih 200m heheh.

 Zapeljemo se do Belvedereja, kjer poskušamo ujet kako cg-jevko nad morjem. Žal je cg-jevk hitro zmanjkalo. Nastavim čas na neskončno, ter navijem zaslonko na F 18, in si grem v miru zamenjat majco, saj sem bil cel moker. Nakar poči v morje najlepša cg-jevka to večer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moja do sedaj najlepša Primorska cg-jevka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odpeljemo se do Strunjana, kjer najdemo na pomolu pokriti paviljon. Ob silovitem nalivu ujamemo le dve cg-jevki.(6.7.2018 malo po polnoči).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ura je že 2 zjutraj, radar pa kaže lepo proženje v Istri, udločimo se da se zapeljemo do Umaga. Ob prihodu je začelo prožit vsepovprek, tako da ob nalivih ni bilo mogoče slikat. Pa sicer je bilo cg-jevk zelo malo, pa še to na kopnim. Zato gremo nazaj. V Portorožu še nekaj pojemo. Ura je 3 zjutraj čas je za odhod proti domu. Jaz sem doma komaj ob 7 uri. Sem zadovoljen z izplenom, ker nisem imel velikih pričakovanj.

Nekaj slik od Jerneja Lipovca

Pogled na shelf cloud z pirana 5.7.2018 jernej 1

Pogled na shelf cloud z pirana 5.7.2018 jernej 2

Pogled na shelf cloud z pirana 5.7.2018 jernej 3

pogled z belvedereja 5.7.2018 jernej 1

pogled z belvedereja 5.7.2018 jernej 2