Supercelični nevihti na območju Gradca, in razelektritve na SZ Hrvaške 10.8.2018

Vremelovci:Matej Štegar, Jernej Lipovec in Aleš Rozman

Po dolgem času je bilo spet nekaj akcije. Modeli so bili glede proženja dokaj neusklajeni. Visokoresolucijski model WRF je dajal največ proženja v južni Avstriji. Tudi vetrovno je bilo dobro. Ob 13 uri se z Jernejem dobiva v Trčovi pri Malečniku, kjer še pogledava modele in opazujeva radarsko sliko padavin. Radar kaj kmalu pokaže SZ od Gradca prvo močnejšo nevihto. Počakava še par frejmov, da vidiva če nevihta zavija v desno. Kaj kmalu se potrdi da gre za supercelično nevihto. Hitro pobaševa stvari v avto in kreneva proti Gradcu. Na srečo se je nevihta dokaj počasi premikala. Kljub nekoliko povečanemu prometu sva jo ujela pri letališču.

Hrvaški radar je en frame, kazal tudi V-izrez(HOOK ECKO). Odboji pa so bili do 65dbz

 

 

 

 

Iščeva primerno lokacijo.Ustaviva se ob letališču.

 

Kmalu se pokaže HP supercelica ter wall cloud, ki je bil bolj zakrit, med hribi. Žal je bila vidljivost slaba. Pa tudi nevihta je bila malce preveč severno, vožnja naprej v mesto pa itak ni bila smiselna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Letalo proti toči je bilo že v akciji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strukture so postajale vse bolj izrazite. Glede na radar sva morala it nekoliko JV.

 

Žal je bilo na avtocesti veliko prometa, ter omejitve zaradi dela na cesti, tako da več kot 70km/h, se ni dalo vozit.Nevihta je imela res lepe strukture, hitro iščeva izvoz z avtoceste. Ustaviva se v kraju Grambach. Žal pa supercelica nekoliko oslabi in izgubi na obliki. Pa tudi je šla preveč severneje, med hribe.Ujame se še oddaljen wall cloud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z iste pozicije imava pogled južneje na klasično supercelico v razvoju. Praktično sva opazovala razvoj wall clouda, ki je postajal iz minute v minuto večji in lepši.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celica je šla južneje, zato sva se odpeljala cca 5km proti jugu. Ustaviva se v kraju Hausmannstatten, kjer imava pogled na ogromen wall cloud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strele so pokale res intezivno. Tako da je postajalo slikanje čedalje bolj nevarno. Poskušal sem na vse načine ujet kako strelo pred wallom, pa se je ujel le ta lasek.

 

 

Še en timelapse. Žal slabe kvalitete, ampak lepo vidna rotacija.

https://www.youtube.com/watch?v=2ngsuNXtQ2o 

Je pa ta supercelica naredila ogromno škode, veliko je bilo podrtih dreves, zalitih cest, polj in zalitih hiš. Tudi toča je naredila na poljščinah kar nekaj škode.

Tudi Avstrijski čejsarji so lovili to mrcino. So jo pa nekoliko južneje v kraju Zwaring dobili v veliko lepši obliki, pač bili so bližje celici, kot midva.

https://www.skywarn.at/forum/viewtopic.php?f=6&t=25080 

https://www.kleinezeitung.at/steiermark/5478727/Starkregen-Hagel-Sturm-Blitze_Mehr-als-250-Feuerwehreinsaetze-bei?xtor=CS1-15#image-ad-29

Radar nič več ni kazal. Pa tudi se je shladilo na 19 stopinj C, tako da kakšnih resnih neviht tukaj več nisva pričakovala. Zato se odpeljeva do letališča Maribor, kjer se dobiva z Alešem, kjer se ohladimo z hladnim beerchug. Nenapovedano se nam pridruži še Robi. Tako da malo pokramljamo in analiziramo modele. Hkrati je manjša nevihta nastala na območju Ruš, pa tudi z smeri Celja se je nam bližala nevihta. Tako se ja jaz, Jernej in Aleš odpeljemo proti Lancovi vasi, Robi pa je šel sam za to nevihto. Nevihta se je na območju Slovenjski Konjic močno okrepila. Nekaj časa je imela dokaj nizko bazo, ampak je žal nevihta po prihodu na ravninski svet hitro oslabela.

Po pogledu rapid modela, ki je za par ur naprej dokaj zanesljiv, je bila naša naslednja destinacija Hrvaška, kjer je bilo še precej energije.

Zapeljemo se do mejnega prehoda Središče ob Dravi, kjer se malo pred mejo ustavimo in poskušamo ujet strele v smeri Krapine. Ta nevihta počasi oslabi, a malo pred nami se razvije nova. Odločimo se da se zapeljemo čez mejo. Ustavimo se v kraju Gornji Hraščan. Žal je bilo zelo težko najt primeren plac za slikanje, saj je bil ozelo malo cest na polja, ter tudo koruza je bila visoka več kot 2m.

Večina strel je bila v dežni zavesi. Je pa še nekaj dnevne svetlobe pripomoglo k lepim barvam.

Radarska slika padavin v času slikanja strel na SZ Hrvaške.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odpeljemo se še naprej. Strele so res nenormalno pokale, že dolgo nisem tega videl. Veliko je bilo res lepih žilnatih. Tudi pozitivk je bil kar nekaj. Žal smo večino zamudili, saj enostavno ni bilo ceste in tudi lepega pogleda za slikanje, saj je bila koruza zelo visoka. Na koncu najdemo na hitro en plac za slikanje južno od kraja Prelog, zraven jezera Dubrava. Z Jernejem poskušava kaj ujet. Slikanje je oteževal veter in dež. Ujel sem sami ti dve, saj je kmalu bil potreben odhod nazaj v avto, saj je začelo pokat zelo blizu.

 

Odpeljemo se naprej v kraj Donja Dubrava in Doni Vidovec, kjer končno najdemo kolikor toliko soliden plac za slikanje, pa čeprav so motili slikanje avtomobili. Ker smo slikali čist blizu ceste, je veliko voznikov zaviralo misleč da na njih preži policija. Veliko pa je bilo takih, ki so mislili da smo zleteli s ceste, in so nam ponujali pomoč icon_haha

Približna lokacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nevihta je oslabela. Bliskat pa se je začelo v kontra smeri oz. proti Madžarski meji. Žal so bile strele oddaljene, ampak je cerkvica dodala nekaj h kompoziciji.

 

 

 

 

 

Ob 23 uri se je z smeri Zagreba bližala močnejša nevihta. Odločimo se da jo počakamo nekoliko severneje ob jezeru. Žal je nevihta bolj stacionarnega tipa, zato opazujemo le oddaljene strele. Ura je že skoraj 1 zjutraj, zato je čas za odhod, saj je Aleš imel službene obveznosti zjutraj.

Vsekakor eden izmed boljših čejsov letos, edino mi je žal da ni bilo mogoče najt primernega placa za slikanje, saj je bilo res nekaj izjemnih pozitivk.