Istra in Primorska 24-26.8.2018

Vremelovci:Jernej Lipovec, Matej Štegar, Aleš Rozman in Domen Svetlin

Avtor naslednjih fotografij in besedila je Jernej Lipovec

Veliko akcije, blizu 1000 prevoženih kilometrov, epska utrujenost in malo uporabnih fotk bi bil povzetek tokratnega lova na nevihte po Istri.
Zgodilo se je to, česar smo se vsi po tihem bali- mess celic nad Jadranom in slabo organizirane nevihte, za nameček pa še strele v dežni zavesi. Na Primorsko smo se odpravili v petek popoldan, saj so modeli še dan prej kazali obilo proženja v zgodnjih jutranjih urah v soboto. Prva postaja je bil, zdaj že tradicionalni kebab v Luciji. Ker je radar prikazoval zgolj ostanke neviht nad Benečijo in rahel dež nad morjem smo se odločili, da gremo na pivo v Portorož in pustimo avto v Luciji. Ko smo bili tik pred tem, da naročimo drugo rundo smo opazili prvi blisk. Pogled na blitzortung je razkril, da se je v Tržaškem zalivu eksplozivno sprožila prva nevihta. V minuti plačamo in sledi cca 2km sprint do avta in na Belvedere. Seveda smo prepozni in čez 15 minut lahko na Facebooku že beremo objave o pozitivkah, ki so tolkle v zaliv.
Zapeljemo se do Socerba, kjer pogledujemo po šibki nevihti nad Beneško laguno, ki vsake toliko vrže par strel. Ura je že skoraj 3, zato Aleš in Matej zaspita v avtu, z Domnom pa še dežurava, ker ne moreva zaspat. Ob cca 3:30 se pripelje avto s francosko registracijo in gledamo kaj hudiča počne zgoraj ob tej uri. Nato francoza pristopita do naju in naju vprašata, če čakamo nevihte. Izkazalo se je, da sta že dlje časa opazovala fotografije iz Socerba in ob tokratni dobri napovedi sta se odločila, da se pripeljeta v Slovenijo na lov. Izmenjali smo mnenja o situaciji in modelih ter malo predebatirali o preteklih lovih in sezoni nasploh. Malo po četrti uri se je nekje pri Gradežu sprožila manjša nevihta, zaradi katere smo vsi potegnili opremo iz avtov, a več kot par oddaljenih strel ni dala. Drug drugemu zaželimo srečo in gremo v avto, saj je ob rahli burji in 18C kar hladno.Okoli 6h se nekje na sredini Jadrana sproži prva nevihta, ki ima smer nekako na Rovinj, zato se v trenutku odpravimo v Istro. Nevihta dobesedno ponori s strelami, severno od nje pa se prožijo nove celice, za katere predvidevamo, da se bodo združile v močno nevihtno linijo, ki bo nekaj časa stagnirala nad morjem, nato pa pospešila proti obali. To se dejansko tudi zgodi, a na našo nesrečo ta linija ni tako organizirana, kot bi si želeli. Dobimo sicer shelf cloud, ki pa ni nič posebnega. Še najbolj nas navdušujejo močno zelenkaste barve dežne zavese. Fotografije so večinoma panoramske, nekaterih nisem mogel zravnat, ker sem se malo uštel pri razmerju nebo-tla.

rovinj 25.8.2018 jernej 1

rovinj 25.8.2018 jernej 2

rovinj 25.8.2018 jernej 3

rovinj 25.8.2018 jernej 4

po prehodu shelf-a se pokaže še turbulenten "whale's mouth", pod katerim jadrajo galebi na outflow-u linije.

rovinj 25.8.2018 jernej 5

Ura je okoli 8, v bližini pa je še druga ekipa lovcev, zato se skupaj odpravimo na kavo in pivo v mesto, kjer se nato nekoliko "zasedimo" do 12h. Ker modeli ne kažejo nič praktično do večera se gremo okopat v Dajlo. Nad morjem popoldan sproži nova nevihta, ki bi lahko imela celo supercelične lastnosti, a zavija v levo nekam nad Italijo in vse strukture nam hitro zakrije dežna zavesa. Po kosilu/večerji opazujemo novo proženje neviht nad italijansko obalo, ki se hitro združujejo in letijo proti Istri. Na tem mestu storimo usodno napako in se odločimo za vrnitev v Dajlo. Sprva pokajo CG-jevke nad morjem kot nore, s približevanjem nevihte pa jih je vse manj, pa še tiste redke so v dežni zavesi. Prišlo je namreč do novega proženja pred jedri neviht. Glavni "jackpot" je bil tokrat Tržaški zaliv, v katerem so tolkle res noro razvejane strele, pred dežno zaveso. 
Ker so posamezne fotografije povsem nezanimive sem sestavil kompozit iz 9 zaporednih osvetlitev.

dajla 25.8.2018 jernej 1

Začne nas zalivat, zato se hitro odpravimo južneje proti Puli, ki pa je hitro tudi že v dežju. Ker smo že res dolgo brez spanja se odločimo da vzamemo apartma in odspimo nekaj ur pred morebitno akcijo zgodaj zjutraj. Budilke smo imeli nastavljene na pol ure, če bi slučajno kaj spokalo že prej. Prve strele zazna ob 3:30, zato na hitro spakiramo in se zapeljemo do svetilnika pri Ližnjanu, ki ima pogled proti Kvarnerju. Prve nevihte oslabijo, dobro nas opere, nato pa malo pred sončnim vzhodom, v somraku z Matejem opaziva močno razvejano pozitivko iz enega od kipečih oblakov. Sledi seveda paničen skok iz avta in fotografiranje, ki pa je močno oteženo, saj je zunaj skoraj že svetlo, piha pa tudi burja. Nekaj strel sicer še dobiva, ki pa niso več tako lepe kot tista prva, oz. so precej bolj oddaljene.

liznjan 25.8.2018 jernej 1

liznjan 25.8.2018 jernej 2

liznjan 25.8.2018 jernej 3

liznjan 25.8.2018 jernej 4

liznjan 25.8.2018 jernej 5

Avtor naslednjih slik: Matej Štegar

V petek 24 avgusta ob cca 15:30, sem se v Mariboru dobil z Jernejem. Ob okoli pol pete ure sva v Celju pobrala še Aleša. In se nato odpravili proti Primorski. Tam se nam je kasneje pridružil še Domen. Ko smo bili na pijači v Portorožu je na hitro v Tržaškem zalivu nastala nevihta, ki pa smo jo žal zamudili. Ujelo se je le teh par. Pogled z Belvedereja, nad Izolo v smeri Sežane.

Še popoldanska animacija padavin. Nastalo je nekaj močnejših neviht, ki pa večje škode niso povzročile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Animacija padavin, nevihte, ki se je okrog polnoči razvila na območju Tržaškega zaliva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jutranji pogled na obrobje Trsta z Socerba 25.8.2018(ob 5:47)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kaotično nebo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogled z viadukta Črni Kal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Animacija padavin, prihod močnejše nevihte na območje Rovinja in severno od njega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Time lapse

Dajla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogled na nevihto na morju, ki je imela supercelične lastnosti. Dajla ob 16 uri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Večerni prehod nevihtne linije na območje Dajle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V nedeljo 26.8.2018, malo pred sončnim vzhodom v kraju Ližnjan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valovi so bili visoki do 2m. Največji sunek je med 6-7 uro bil 64,1km/h. Burja se je tekom dneva še krepila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Posnetek valov