Pestro vremensko dogajanje v Istri, med 31.8-1.9.2018

Vremelovci:Matej Štegar, Jernej Lipovec in Domen Svetlin

Avtor slik in besedila: Matej Štegar

V petek sva se z Jernejem, zopet odpravila na lov za nevihtami v Istro. Malo pred 16 kreneva z Maribora. Cilj je tokrat bil Socerb, saj sva upala da se ponovi sobota 25 avgusta, ko so bile res lepi udari strel. Na Socerbu se dobimo še z Domnom, kasneje se nam pridruži še uporabnik Zevs foruma neurje. Pihala je tudi šibka burja, kar je bil slab znak za nevihte. Nad morjem je bil večji padavinski pas, ki je imel le nekaj udarov strel. Ko se je padavinski pas pomaknil nad Furlanijo, se je za njim sprožila ploha, ki je kmalu prerasla v supercelično nevihto. Malo še počakamo, da vidimo kam se bo pomikala nevihta, a kaj kmalu je bilo jasno da bo potrebno it v Istro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ustavimo se malo pred krajem Červar-Porat. Žal nismo našli najbolj primerne lokacije za slikat, pa tudi časa za iskanje boljše ni bilo. Pogled na supercelično nevihto, ki je počasi slabela.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šele pri obdelavi fotk sem opazil, da sem vseeno ujel trombo, sicer zelo daleč, ampak prva tromba je ujeta. Izrez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasneje le najdemo odlično lokacijo v kampu Lanterna. Nevihta pa je že na celini. Poskušam ujet še kak strelo, čeprav jih je bilo čedalje manj.

Pogled na mesto Novigrad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oddaljena nevihta na morju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gremo v avto, malo zadremat, ampak časa za počitek ni bilo veliko.

 Kmalu se malo pred obalo, razvije nevihta(malo po 1 uri zjutraj). Ker je bilo udarov malo, imam namen pospravit opremo, še zadnjič sprožim na sprožilec, in naenkrat udari moja do sedaj najlepša strela(pozitivka). Kljub temu da je udarila manj kot km vstran, slike ni prežgalo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oddaljeni bliski v smeri Savudrije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kmalu se malo pred nami razvije nova nevihta in to res v kratkem času. Začne bliskat v nakovalu. Takoj obrnemo fotoaparate na to celico, v upanju da vrže kakšno pozitivko. In res kaj kmalu začnejo pokat. Jaz sem jih nekaj zgrešil. Bili so tudi lepi mammatusi, ki jih je osvetljevala tudi luna. Počasi se je tudi že danilo. Celica je kmalu prerasla v supercelico.

Animacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Supercelica z pozitivko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meni skoraj da zmanjka baterij oz. ostala je še ena črtica. Ko se je že zdanilo, je nastala nova nevihta z lepo dežno zaveso nad Novigradom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ker nismo celo noč nič spali, smo bil izjutraj res ornk otrujeni. Zato smo šli malo poležat v kamp v Rovinju, kjer se je te dni mudil Domen. Ob okoli 9 ure pa se nad Rovinjem razvije nova nevihta z močnim grmenjem in dolgotrajnimi nalivi. Nevihta se je dlje časa obnavljala, deževalo je vsaj 2 uri, z kratkimi suhimi obdobji.

Malo pred 13 uro se Jernej odpravi na obalo pogledat kakšno je stanje. Midva z Domnom ostaneva v kampu. Kmalu Jernej pokliče da je nad morjem supercelica. Hitro odhitiva na obalo.

Animacija padavin, lepo se vidi zavijanje nevihte v desno, pa čeprav po radarju ni zgledalo preveč močno. Žal sva najlepši del zamudila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V kampu v Rovinju je ob dolgotrajnih nalivih bilo ogromno vode.

 

 

 

 

Popoldan sva imela z Jernejem namen krenit proti domu, ampak je bilo na cestah velika gneča. Pa tudi modeli so nakazovalo večerno akcijo, za to sva se odločila da ostaneva do večera.

Nad morjem se je proti večeru začele prožit nevihte. Odločimo se je da gremo do Rovinja in poskušamo ujet kakšno strelo nad mestom. Žal je nevihta malce oslabela in bila tudi predaleč od obale.

nek slab shelf cloud

 

 

 

 

 

 

 

Domna odpeljeva nazaj do kampa, midva pa kreneva malo pred 22 uro proti domu, saj modeli niso kazali več nobenega proženja.

Ustaviva se še na obali(Belvedere), kjer z prtljažnika poskušava ujet kakšno strelo. Enkrat je udarilo zares blizu.