Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019

Avtor reporta:Robi Dolničar

Po dolgem času bom tule spet nekaj napisal. Zadnje čase mi potuho na tem področju dela Matic, ki se prostovoljno javi če gremo kam skupaj.Nedelja, dan za počitek in malo daljše spanje sploh če je deževna. Tokrat ni bilo tako. V soboto se slišim z Maticem in ga skušam napeljati za odhod na Primorsko. Gre za marginalni setup, ki pa v bistvu sploh ne bil vreden omembe, če bi bila sezona že v polnem teku in bi imeli za seboj že nekaj uspešnih lovov.
Dva modela sta kazala na potencialno zanimivo situacijo na Primorskem ob prehodu fronte. Linija ki naj bi iz smeri Benečije šla preko južne Furlanije v smeri Tržaškega zaliva in celo severne Istre. Tam nekje naj bi se tudi kasneje formiral prizemni ciklončič, ki naj bi nato potoval v smeri JV. Striga naj bi bilo kar dovolj, pri tleh sprva tudi jugo, ki naj bi nato obrnil v severni veter in kasneje v šibko burjo. Je pa bil občuten manjko potencialne energije, tako da je bila možnost za kaj fotogeničnega vseeno majhna.Zmeniva se da se slišiva zelo zgodaj zjutraj. Če bo vsaj kak model še vztrajal v takem scenariju, potem greva dol, sicer ne.Še pred peto zjutraj pogledam modele in ugotovim, da je šlo vse v franže. Linijo vseeno pokaže, a na območju med Dolenjsko in Notranjsko. Vseeno se slišiva z Maticem in skupaj skleneva da obisk Primorske opustiva.Predenj grem nazaj spat, še malo pogledam splet, nakar vidim da na območju Kamnika nastajajo manjše plohe. Proženje ki ga noben model ni videl  icon_question
Slučajno imam odprte lightning mapse in vidim da naj bi severno od Kamnika celo bila ena razelektritev. Hm, pri 6°C. Must be fake  icon_haha No, potem se mi zdi kot da po vaški cesti pelje nekaj večjega, ker nekaj "ropoče". Spet pokaže razelektritev in končno le spravim svojo rit do okna. Ha, poglej ga zlomka. Pa je res nekaj plohi podobno. Nato vidim da je zadaj proti vzhodu nekaj jasnine in potem mi kapne v glavo, da bi znal bit barvit sončni vzhod, če drugega ne.Plohe in manjša nevihta na območju Kamnika.

Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019 1

 

Hitro se spravim na polje. Ravno ko se peljem, se oblaki na spodnji strani že hitijo barvati v jutranje barve. Nevihta več ne daje svetlobe od sebe, je bila pa struktura kar solidna, sploh v kombinaciji z prvimi jutranjimi žarki. Nastalo je teh nekaj fotografij. Sama predstava pa je trajala okrog 10 minut.

Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019 2

Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019 3

Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019 4

Sploh ni bila slaba struktura

Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019 5

Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019 6

Skoraj istočasno nato struktura in sončni žarki izginejo. Hvala ti mati narava da si me s parimi gromi spravila iz hiše.
Nato grem domov res nazaj spat za par uric. Lenarim do 10h (rekord zadnjih 10 let), nato pa dobim sms od Matica, da so se karte zopet premešale. Vidim da je Primorska spet v igri. Sedaj kaže linijo na konvergenci streljaj zahodno od obale Istre. Hitro se dobiva in ko se v dežju peljeva proti Primorski, nad Istro že nastajajo prve plohe in nevihte, ki jih jugo nosi v zaliv. Očitno bo linija nastala malce vzhodneje kot jo je kazalo na kartah.

28.4.2019 7

Težko se odločiva kam it. Če greva na obalo Istre, sva lahko hitro v dežju. Tako se odločiva za obalo zahodno od Trsta. Kasneje sva videla da je bila odločitev napačna. Kaj dosti tam nisva videla. Linija je bila precej stacionarna in morda bi na obali Iste dobila kaj več kot sva dejansko dobila tam kjer sva bila. Tudi tam sva bila hitro v dežju, videla pa sva nekaj lepih udarov v morje zaliva. Opreme nisva niti postavljala, saj ni bilo nobenih struktur.Nekaj časa še stojiva tam z dežniki, nato pa se odločiva da je bust in greva v Koper nekaj pojest. Ko se peljeva mimo bolnice v Trstu, kot sopotnik opazim nekaj znižane baze južno od Kopra. Desno od nje je vse zalito in se nikamor ne vidi. Tako se vseeno odločiva za spremembo plana in greva na Socerb po stari cesti. Ko prideva iz doline pa na najino presenečenje zagledava južno od prej omenjene baze ogromen shelf ki je nekako čez Piran in se razteza proti jugovzhodu v Istro.
Radar tudi pokaže impresivno linijo, ki je nastala v notrnjosti Istre.

28.4.2019 8

Seveda Matic požene vse konjičke in hitro sva na Socerbu. Imava občutek da bi bilo bolje iti še malo naproti njemu, če slučajno oslabi, saj po razadrju vidiva , da linija hitro slabi. Greva do Črnega Kala, kjer imava lep pogled na viadukt in prihajajoči shelf, ki pa ni več tako kompakten.

Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019 9

Ko se približuje, še dodatno izgublja na obliki a je še vseeno dokaj lep.

Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019 10

Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019 11

Predenj naju preide, naju oplazi še ena ploha sodre. Naj pa omenim da ni niti enkrat zagrmelo. Tule je še ostanek zahodnega dela, ko naj je stvar prehajala.

Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019 12

Po prehodu se odpeljeva nazaj do Postojne, kjer greva na pizzo. Po njej ravno pred odhodom na AC pred nosom opaziva še en shelf, ki se nama približuje od juga. Je na sprednji strani manjše in neizrazite padavinske linije, ki prihaja iz Istre. Na radarju povsem neimpresivno, je pa bil zanimiv pas brez padavin ravno čez Postojno.

28.4.2019 13

In tule še prej omenjeni shelf, ki je imel vseeno kar lepo strukturo na vzhodni (levi) strani.

Jutranje darilo in prvi obisk Primorske 28.04.2019 14

Ko naju zajamejo padavine, se odpreljeva proti domu. Kljub vsemu, lahko lov na koncu označiva kot delno uspešen, saj domov nisva prišla povsem praznih rok.
Tako, sedaj je lov na nevihte 2019 uradno odprt, bo pa kot kaže preteklo še nekaj časa do prvih resnejših setup-ov.