Funnel nad Grosupljim, 11. 6. 2019

Avtor reporta: Robi Dolničar

No da še na hitro napišem kako se je vse skupaj odvilo.

Pričakovalo se je lahko tudi močnejše nevihte danes. Bilo je nekaj striga in tudi vetovni profil je podpiral nastanek superceličnih neviht. Na voljo je bilo tudi preko 2000 Cape-a, kar je za naše konce že zelo veliko. Po nekaterih kartah ga je bilo še precej več.

Proženje naj bi se začelo po dvanajsti uri. Do druge ure sem imel službo in tako sem upal da ne bo šlo v luft prezgodaj.
Že zjutraj je bilo na nebu veliko altokumulusov, ki so naznanjali prisotnost nestabilnosti.

Prva celica je šla v zrak že malo po poldnevu južno od Lj. Ob dveh ko sem zapustil službo, je bilo predvsem južno od Lj. že precej razvito. Nevihte so se prožile na območju Krima, njene ostanke pa je veter nato nosil proti S-SV. Nevihte so kot rečemo "backbuildale", kar pomeni da je južno od obstoječe celice nastala nova in nova celica. Tako je izgledalo, da se nevihta sploh ne premakne. Le njene ostanke je nato J-JZ veter v višinah nosil proti S-SV.

Zapeljem se na Ižanko, kjer imam pogled v smeri Krima. Za njim pa je bilo jedro nevihte, ki se seveda ni dobro videlo. Strukture ni bilo posebne, vidnost pa je bila kar slaba.

Funnel nad Grosupljim 11. 6. 2019 robi dolnicar 1

Sprva je le nekaj brundalo v nakovalih, nakar ena CG poči kak km stran. To me prepriča, da se umaknem v avto. Še dobro. Naslednja poči manj kot 100 metrov stran. Tu nimam kaj več dosti iskati. Tudi Krim postane še bolj moten in začelo je kapljati. Obrnem nazaj proti AC in čez minuto ko se peljem Krim izgine v zavesi...povsem. Zdaj lahko le upam da ne padem v kak zastoj na Ac. K sreči se to ne zgodi še tisti hip, ampak kakih 10 minut kasneje, ko sem že pred Grosupljem.
Zapeljem dol na izvozu Grosuplje vzhod in grem na južno stran mesta. Malo mi zastane dih, ko vidim da je en kamionar naredil 400m  dolg zastoj in je stal pred rondojem in gledal navigacijo. Jaz nisem mogel več obrnit in sem vedel da bo šlo lahko za nohte, če bo treba hitro obrniti nazaj na Ac.

Na južnem obrobju zopet vidim celico. Strukturno nič posebnega, so bili pa max. odboji na radarju.

Funnel nad Grosupljim 11. 6. 2019 robi dolnicar 2

Funnel nad Grosupljim 11. 6. 2019 robi dolnicar 3

Funnel nad Grosupljim 11. 6. 2019 robi dolnicar 4

Glede na prej videno na cesti preventivno grem nazaj nekaj minut prej. Cesta se je že sprostila na srečo. Malo pred Ac me ujamejo prve kaplje in nekaj dodatkov. Zapeljem se do Višnje gore, kjer se mi oči ustavijo na lepem funnelu, ki je nastal zahodno od mene. Res je lepo vztrajal več kot 5 minut.

Funnel nad Grosupljim 11. 6. 2019 robi dolnicar 5

Funnel nad Grosupljim 11. 6. 2019 robi dolnicar 6

Še prvi ni razpadel, ko uzrem še enega levo od njega.

Funnel nad Grosupljim 11. 6. 2019 robi dolnicar 7

In še levi sam

Funnel nad Grosupljim 11. 6. 2019 robi dolnicar 8

Ker je že lepo deževalo, lijaka pa sta izginila, se odpravim naprej proti JV. Ac zapustim na izvozu Bič. Opazujem nevihto, ki je dokaj daleč v smeri J-JZ. Strukture se težko vidijo.

Funnel nad Grosupljim 11. 6. 2019 robi dolnicar 9

Funnel nad Grosupljim 11. 6. 2019 robi dolnicar 10

Videti je da bodo na mojo lokacijo prišle samo padavine brez struktur. Poizkusim srečo še pri NM, a se nevihta lepo odpelje mimo po južni strani, tako da brez želje iti čez Hrvaško mejo obrnem nazaj.