Dvodnevni lov na nevihte po Furlaniji in Hrvaškem 6.7. in 7.7. 2019

Avtor reportaže in fotografij:Matej Štegar in Jernej Lipovec

 

Dvodnevni vikend čejs je bil zelo pester. Estofex je za nekatera območja izdal 2 zaporedna lvl 3.
Že cel prejšnji teden smo opazovali razvoj potencialno zanimivega nevihtnega setupa v soboto in nedeljo. V petek zvečer smo se odločili, da bo sobotni chase target SV Italije, nekje med Benetkami in Pordenone. Za to območje so modeli nakazovali najlepši vetrovni profil ob precej ekstremni nestabilnosti z 2-3 kJ MLCAPE.
LCL pod 1000 m in nekaj jugovzhodnika pri tleh je dajalo upanje tudi na kak tornado v bližini obale. Osebno so me sicer motile nizke hitrosti vetra v spodnjih plasteh, kljub lepemu povijanju. Okoli 14 h sem startal iz Maribora in na poti pobral standardno ekipo, Mateja, Aleša in Domna. Modeli so kazali dokaj pozen začetek proženja neviht, tako da nas je nekoliko skrbelo, da bo vse prišlo v temi, pa tudi to, da bi hkrati eksplodiralo več celic, ki bi se hitro združevale v clustre in nato letele na Jadran v obliki velikega neorganiziranega MCS.
Nekaj pred 17 h prispemo v Furlanijo, kjer je takrat še vse mirno in sončno, tako da si privoščimo pivo ob pogledu na morje. Kmalu opazimo SZ od Pordenona prve plohe, ki hitro prerastejo v nevihte. Zaradi del na cesti nam google mapsi kažejo skoraj eno uro do tja, tako da nimamo več kaj dosti časa in pospešimo proti tistemu območju. Vmes se nevihta precej razbohoti in želi dobiti neko linijsko obliko. Ko prispemo na lokacijo je spredaj nevihto že zalivalo, strukture pa so bile povsem skrite v zavesi. Obrnemo nazaj proti jugu, če bi se slučajno južni del uspel odcepiti, kar se na našo srečo tudi zgodi. Kmalu imamo pred sabo res lepo HP supercelico s shelf cloudom in mezociklonom polnim striacij.

Lokacija in radarska slika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wall cloud se je zakrival v dežni zavesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jernej 6 7.7.2019 1

jernej 6 7.7.2019 2

Po kakšnih 5 minutah fotografiranja nas zajame outflow, jedro pa je blizu, tako da je čas za premik. Spet zavijemo na avtocesto proti vzhodu in upamo, da ne bo preveč zastojev zaradi del na cesti. Nedaleč stran nas proti severu ves čas spremlja točonosna zavesa, v kateri je bila glede na poročanja toča debela tudi okoli 8 cm. Ker google maps kažejo kar konkreten zastoj pred nami zavijemo na bencinsko črpalko, da se tej toči izognemo. Vmes naredimo še nekaj fotk res impresivne celice, ki je skoraj nad nami.

 

Vožnja proti Portoguareju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jernej 6 7.7.2019 3

 

Vožnja  proti Lignanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocenimo, da zastoj vseeno ni tako dolg in da ji lahko pobegnemo če takoj krenemo naprej. To storimo in ponovno pridobimo nekaj kilometrov prednosti pred njo, nato pa pred glavno kolono skrenemo iz avtoceste in proti Lignanu, da jedro potuje severno od nas.
Na poti imamo še nekaj minut za fotografiranje, nato pa je čas za pobeg proti jugu.

jernej 6 7.7.2019 4

jernej 6 7.7.2019 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celico spustimo naprej in opazujemo novi supercelici za njo. Žal gre hitro vse v cluster in čas je za odhod proti apartmaju v Portorožu. Ustavimo se še na Socerbu, za fotografiranje crawlerjev na zadnji strani nevihtne linije, a se ne ujame nič posebnega. V portorožu pojemo zdaj že tradicionalni kebab in spijemo pivo, nato pa je čas za zadnji pregled modelov in spanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAN 2 (7.7.2019)

Zbudimo se ob 7:30, saj je predviden dokaj zgodnji začetek akcije. Zberemo se za mizo, kjer preučimo zadnje izračune. Kazali so se malenkost drugačni pogoji kot v soboto, z nekaj malega več vetra a bolj poravnanimi smermi po višinah in podobnimi vrednostmi energije. Opazimo nek koridor povečane heličnosti nekje južno od Karlovca in določimo to kot chase target. Modeli so kazali tudi prehod nevihtne linije čez našo obalo proti večeru, tako da bi nam lahko uspelo poloviti predfrontalne supercelice v notranjosti Hrvaške in se še pravočasno vrniti na Primorsko. okoli 9 krenemo proti Karlovcu in malo pred poldnevom prispemo na lokacijo. Vmes se v okolici Učke sproži močna supercelica, ki zavija navzdol proti Reki. Ker je njena pot po povsem neprimernem terenu za lov jo pustimo na miru in upamo, da njeno nakovalo ne bo dušilo konvekcije na našem območju kasneje. Hkrati so se prve dokaj stacionarne backbuilding celice že prožile JZ od Novega mesta. Opazujemo, če bi se katera uspela odcepiti od ostalih in pospešiti proti vzhodu, kar se nato tudi zgodi. Na začetku je šlo za skupek treh močnejših celic, kasneje pa je ena od njih zavila v levo proti Zagrebu, ena pa desno, proti nam. Kljub temu, da left mooverca v tistem trenutku izgleda močnejša, se odločimo za right mooverco in se postavimo na lokacijo. Kmalu se nam odpre pogled na lep steber s shelf cloud-om pod njim. V celici je tudi precej zelenkaste barve, ki nakazuje na prisotnost toče. Pred nami je nek domačin kuril ciprese in zanimivo je bilo opazovati, kako dim vleče v celico (inflow).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S približevanjem celice se kontrasti izboljšujejo in dobiva vse bolj impresivno obliko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jernej 6 7.7.2019 11

jernej 6 7.7.2019 12

TIMELAPSE HP Supercelice

Odpeljemo se proti naši obali, na poti se ustavimo še v kraju Fužine, kjer je bilo tudi več kot 2 uri po neurju na tleh ogromno toče. Določeni primerki so bili premera 3cm. Glede na poškodbe na avtomobilih je morala bit še veliko debelejša.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Socerbu smo zaman čakali na kakšno nevihto. Pihat je začela tudi šibka burja.