Domači logi in obisk Furlanije 02.07.2019

Avtor reportaže: Robi Dolničar

Ta dan je bila popoldan povečana nevihtna aktivnost ob prehodu motnje. Praktično povsod so se pojavile plohe ali nevihte. Ponekod lokalno tudi močnejše.
Žal sem bil v službi in tako zamudil večji del dogajanja. Ravno ko sem končal s službo, se je iz smeri Gorenjske Mengeškem polju približevala nevihtna linija. Prihajal sem ji naproti. Sprva od daleč je izgledalo še dokaj zanimivo, nato pa je prvi rob izgubljal na fotogeničnosti. Od daleč je bilo videti tudi nekaj znižane baze, ob mojem prihodu pa je bilo vse že dvignjeno (elevated). To me ni presenetilo, saj je bil ta dan generalni veter vzhodne smeri.

mengesko polje 2.7.2019 robi dolnicar 1

Še veliko pred prihodom dežja, je iz smeri nevihte zapihal močan nevihtni piš (outflow). Z windmastrom sem na Mengeškem polju južno od vasi Križ izmeril preko 70 km/h. Ker je bilo po tleh še suho, je bilo v zraku veliko prahu iz cest in njiv. Na avtu sem imel spuščena stekla in lahko si mislite kako je izgledala notranjost ob močnem sunku prahu skozi avto  icon_hahaOb prehodu linije čez Krvavec se je za njim presenetljivo baza zopet uspela spustiti povsem nizko. Šlo je za lokalno zadevo, ko sta trčila vzhodnik in outflow iz zahoda. Ni bilo neke dobre organiziranosti, le veliko turbulence v vse smeri. Žal so to le moja opažanja, saj nisem zadeve tudi snemal.

mengesko polje 2.7.2019 robi dolnicar 2

Najprej sem imel v planu ostati pred linijo in z njo potovati proti Dolenjski, a sem nato to opustil, saj so že precej pred linijo začele nastajati nove plohe. Bila je tudi prometna konica in pred Golovcem so že bili zastoji.Odidem domov, čez kako uro pa opazim da se nad Furlanijo dela neizrazita nevihtna linija. Morda se še kaj okrepi, zato je plan oditi dol. Pridruži se mi Matic, ki je popoldan tudi že spremljal nevihtno linijo na območju Vodic.
Za nama prihajata tudi Dejan in Amadej. Ko sva prispela čez mejo pri Gorici, je radar izgledal takole. Nevihtna linija se je nekoliko okrepila.

2019 07 02 18 30

Greva v smeri Vidma, a kmalu zavijeva z glavne ceste in si vzameva nekaj časa, da najdeva primeren kraj za fotografiranje(polje brez koruze). Imava kar srečo in odpre se nama zelo kičast pogleda na kombinacijo dvignjene nevihte in sončnega zahoda za njo. Res so bili izjemni kontrasti med oblaki, dežno zaveso in sončnim zahodom.

pogled na elevated supercelico na obmocju vidma Italija 2.7.2019 robi dolnicar 2

Nato se je nasmehnila tudi sreča s cg-strelami, ki sva jih pred tem z zelo kratkim časom odprtja zalonke lovila brezuspešno.

pogled na elevated supercelico na obmocju vidma Italija 2.7.2019 robi dolnicar 1

pogled na elevated supercelico na obmocju vidma Italija 2.7.2019 robi dolnicar 3

pogled na elevated supercelico na obmocju vidma Italija 2.7.2019 robi dolnicar 4

pogled na elevated supercelico na obmocju vidma Italija 2.7.2019 robi dolnicar 5

pogled na elevated supercelico na obmocju vidma Italija 2.7.2019 robi dolnicar 6

Kmalu sva v outflowu in drživa stojala. Za nama je tudi par visokih dreves in zato odnehava. Ker zadeva še hoče živeti, odideva nazaj proti Sloveniji. Padavine prehitiva pred Ajdovščino. Za nama udari par lepih cg-jevk. Ustaviva se med Vipavo in Podnanosom, kjer se nama pridružita tudi Dejan in Amadej s svojo novo "raketo". Žal se nebvihta odloči umirati in ujame se le še tale crawler.

vipavska dolina 2.7.2019 robi dolnicar

Sledi odhod proti domu. Nekaj se je ujelo, sploh lep pogled na kombinacijo nevihte in sončnega zahoda. In pa seveda prve letošnje strele, ki sem jih uspel ujeti šele v začetku julija. To vsekakor pove nekaj o letošnji sezoni predvsem v našem koncu.