Neurja 12 in 13.7.2019, na območju Ptuja

Avtorja reporta:Matej Štegar in Jernej Lipovec

 

V petek 12 julija je območje Ptuja zajela že druga močnejša nevihta v tednu dni. Toče tokrat na srečo ni bilo, bili pa so siloviti nalivi z viharnim vetrom, ki je lokalno presegal 70 km/h(Arso Ptuj 58,4 km/h ob 19:30). Po večini je padlo med 20-30 mm padavin v kratkem času(Arso Ptuj med 19:30-19:40 16,5mm, v pol ure 25mm.) Doma je Daviska namerla skupaj 23,6mm(max inteziteta 192 mm/hr ob 19:28), analogni pa je pokazal 29 mm padavin. Ker je bilo še od prejšnjega neurja zadelanih kar nekaj odtočnih kanalov, je spet poplavilo veliko cest in podvozov. Veter je razkril nekaj streh, podrl je nekaj dreves in celo cestno razsvetljavo.

 Radarska slika v času nevihte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogled z letališča Maribor

jernej 12.7.2019 1

 

jernej 12.7.2019 2

jernej 12.7.2019 3

jernej 12.7.2019 4

jernej 12.7.2019 5

jernej 12.7.2019 6

Pri Zlatoličju, praktično pod celico.

jernej 12.7.2019 7

Pogled z Ptujskega grada v smeri Maribora in Lenarta.Tukaj sta se počasi združili dve nevihti, na levi strani je bila left mover supercelica, na desni pa reight moverca z shelf cloudom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pogled na lep shelf cloud, okolica Dornave. Bilo je tudi veliko cg-jevk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okolica Lancove vasi pri Ptuju

jernej 12.7.2019 8

Okolica Moškanjcev.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lov je bil končan saj je nevihtna linija že zajela hribovito območje Haloz. Pot proti Ptuju je potekala počasi, saj zaradi močnih nalivov in veliko vode na cestišču, nisi mogel peljat več kot 40 km/h.

Na Ptuju je močan veter, podrl celo javno razsvetljavo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nevihta s točo na Ptujskem polju 13 .7.2019

 Do 13 ure sem bil še na šihtu v Mariboru. Točonosna nevihta pa se je z smeri Gornje Radgone pomikala v smeri Ptuja. Čeprav sem ob poti proti domu ji nekako še sledil, ob obrobju Slovenskih goric, kjer so mi pogled zakrivali hribi. Žal fotoaparata nisem mel zraven, tako da lov za njo opustim. Glede na pogoje ta dan je šlo za močno multicelično nevihto, čeprav je imela dolgi cikel potovanja.

Doma hitro pojem kosilo in se hitro odpravim proti gradu, saj se z smeri Pohorja bliža še en močnejši nevihtni pas.

 

Močna dežna zavesa, ob nalivih je bilo tudi nekaj drobne toče na Dravskem polju in območju Maribora. Nevihta je šla nekoliko zahodneje(Pragersko, Slovenska Bistrica) od Ptuja, tako da je padlo na Ptuju le okoli 1mm padavin. Tako da sta dve močni nevihti na srečo zgrešila center Ptuja,ker bi potem spet imeli poplave, še verjetno večje kot dan poprej. Vidim na fb slike toče na Ptujskem polju, zato se odpeljem v smeri Podvincev, pogledat stanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eno uro po neurju, je bilo še vedno na tleh kar nekaj toče, največja zrna so bila do 2 cm premera, morda je bila takoj po neurju še kaj debelejša. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kljub temu da je bila toča drobna, je ob kombinaciji z viharnim vetrom močno poškodovala poljščine. Tukaj namreč prejšnjo neurje(7.7.2019) ni povzročilo večje škode.