Visoka napetost SZ od Ljubljane v noči na 30.08.2019

Avtor reportaže: Robi Dolničar

Celo poletje sem čakal tako nočno predstavo na območju Gorenjske in Ljubljanske kotline. Počasi sem že obupaval, a na koncu se je le zgodilo. Nastala je nevihta, ki jo razen modela Rapid HD (RHD), ni videl noben drug model. Tako očitno jo je narisal, da sem moral reagirati.
Zvečer sem pregledal modele in prej omenjeni model je ravno izšel. Trenutno stanje na radarju je odlično zadel, zato sem mu lahko z večjo verjetnosto verjel, da bi lahko zadel tudi nadaljevanje. Narisal je da naj bi okoli 1h zjutraj na območju v okolici Kranja nastala dokaj izolirana nevihta, ki naj bi tam vztrajala več ur in bila dokaj stacionarna.
Službo sem imel popoldan, kar mi je dalo nekaj ur več možnosti za spanje v jutranjem času. Tako sem se odločil da ne grem spat, dokler ne vidim ali bo model zadel ali ne.Zvečer je bila nevihta na območju Avstrijske Koroške. Malo kasneje okoli polnoči je nastala manjša nevihta SV od Kamnika na območju zg. Savinjske doline. Se pravi neko proženje se je očitno počasi pomikalo proti jugu-jugozahodu. Sedaj sem samo čakal na prvi piksel na radarju na območju med Kamnikom in Kranjem. In zgodilo se je....dobesedno prvi piksel:) All in in že letim.....

2019 08 29 22 30

Zakaj sem takoj letel? Zato ker iz izkušenj vem da so tiste prve razelektritve lahko najlepše. Dežja še ni veliko in cg-jevke padajo na suho.
Če čakaš da se nevihta razvije, lahko že marsikaj zamudiš. Seveda pa je lahko izlet v prazno. Ker je bila stvar v moji bližnji okolici, sem seveda moral it.

Že v okolici Most pri Komendi mi na vetrobransko steklo pade nekaj kapelj. Od Vodic naprej pogledam na radar ki že kaže rdeče odboje

2019 08 29 22 50

Moj cilj je bil Smledniški grad kjer je odličen razgled praktično povsod naokoli. Ko se peljem po makadamski cesti navzgor se prvič zabliska. Do vrha se nato še dvakrat. Ko stopim iz avta že zaslišim grom CG-jevke. Hitro sem na obzidju in postavim opremo. Nevihta je na območju letališča Jožeta Pučnika. Zamudim eno zelo lepo precej blizu, naslednje ki jih ujamem pa so  malo bolj daleč in že v dežju.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 1

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 2

Mislil sem da se bo nevihta oddaljevala, a se je prožila v smeri JZ. Naslednje razelektritve so bile že precej bližje in pokajo po gozdu južno od letališča. Tudi dež se ekspresno hitro bliža.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 3

Tule že slišim dež... Srele so v dežju in prav nič impresivne. Res škoda.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 4

V naslednji minuti se že vsuje dež in jaz že pospravljalm. Med pospravljanjem poči ob vznožju hriba cca 200 metrov stran. No še to, da me bo sedaj še strašilo  V avtu počakam cca 10 minut in gledam radar. Vidim da se Šmarna gora vidi povsem čisto. Se pravi rob dežja je kakih 100 metrov stran in to kar traja. Nikamor se ne premakne. Na trenutke dež skoraj poneha, pa se spet vsuje. Poka okoli mene povsem blizu. Tudi če bi dež ponehal bi bilo fotografiranje preveč nevarno, saj tam ne morem fotografirati iz avta, ampak le iz obzidja zraven kovinskih drogov z zastavami 
Ni kaj, moral se bom posloviti od te lokacije. Samo kam it? Nazaj skoraj do Kamnika, Sorško polje je že bilo povsem v dežju, nekaj manevra je še do Šmarne gore kjer se spomnim da nekaj travnika pa le je tam pri klubu Lipa. Odločim se da grem tja. Tam bom najhitreje, a bom prekleto blizu razelektritvam. Mimo golf igrišča je že suha cesta. Nato imam še kilometer do travnika. Pridem tja in hitro postavim opremo. Malo sem nervozen in za prvo fotko sploh ne sfokusiram dobro. Bentim....itak... No potem pa se končno začne uživancija. Strele pokajo cca. 3 km stran zaenkrat.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 5

Tule šele na fotki vidim nekaj kar sploh ne vem kaj je. Ta baza nad mano bi lahko bila le navadna baza, ampak ker je tako okrogla... Res ne vem. Seveda premik sedaj odpade. Kam bi le lahko šel? Južno od mene je vse naseljeno. Ne spomnim se nobenega dobrega mesta, zato pač žrtvujem strukturo in fotkam naprej. To je ta okroglina.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 6

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 7

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 8

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 9

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 10

Naj omenim da sem nekaj minut po prihodu že zaslišal dež v daljavi, a k sreči je tam ostal. Občasno je priletelo le nekaj kapelj.
Potem pa so začele pokati strele iz prej omenjene baze. Oddaljenost že manj kot kilometer. Zaslonka je šla na F16, jaz pa v prtljažnik karavana. Ko je usekalo sem skočil ven in pritisnil za naslednji posnetek, nato pa hitro nazaj.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 11

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 12

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 13

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 14

Fotkal sem z 10 mm in tule je bila strela praktično direkt nad mano.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 15

Tale šopek je nastal z expozicijo več kot minuto. Zakaj. Ker je vmes počilo v razmaku 5-10 sekund. Dvakrat tudi za mano, in jaz si nisem upal iz avta. Zgoraj desno se vidi strela ki je počila za mano. Ja vem, nevarno.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 16

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 17

Da ne boste mislili kako sem neustrašen. Ko je pokalo okoli mene sem na koncu že preventivno imel pokrita ušesa, gledal pa tudi nisem. Vem da bi udar v neposredni bližini bil lahko usoden tako za vid in sluh. Na koncu sem le moral odnehati, saj se je vlil tudi dež.Premaknil sem se južno od Medvod, kjer sem ujel še nekaj solidnih. Lahko sem stal celo zunaj avtomobila.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 18

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 19

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 20

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 21

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 22

Udari so postajali vse manj frekventni in tudi na radarju se je videlo da nevihti pohaja sapa.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 23

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 24

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 25

Še zadnja predenj sem pospravil.

Nevihta malo po polnoci nad Mengeskim poljem MedvodeVodice itd 30.8.2019 robi dolnicar 26

Nato odidem proti Barju kjer se dobiva z Maticem. Neke plohe so se prožile južno od Krima, a na koncu je nastala nevihta zadaj za Krimom in potovala v smeri Postojne. Ni bilo več energije za lov v tisti konec.
Malo pred peto uro pridem domov, ko se ravno sproži nevihta JV od Lj. Ker vem da se bo vsak čas začelo daniti, se ne odločim za lov. Zadovoljen z izplenom te noči odidem v posteljo za nekaj uric in nato v službo kjer nisem izgledal najbolje.Če potegnem črto. Najboljše razelektritve to sezono in verjetno ene najboljših nasploh v notranjosti Slovenije kar sem jim bil priča. Upam da ne zadnjič

Nekaj fotografij z Škofje Loke. Avtor fotografij je Dejan Košir

Zgodnje jutranja nevihta na območju Škofje Loke 30.8.2019 Dejan Košir 1

Zgodnje jutranja nevihta na območju Škofje Loke 30.8.2019 Dejan Košir 2

Zgodnje jutranja nevihta na območju Škofje Loke 30.8.2019 Dejan Košir 3

Zgodnje jutranja nevihta na območju Škofje Loke 30.8.2019 Dejan Košir 4

Zgodnje jutranja nevihta na območju Škofje Loke 30.8.2019 Dejan Košir 5

Zgodnje jutranja nevihta na območju Škofje Loke 30.8.2019 Dejan Košir 6