Tornadna tromba v Istri in shelf cloud v Kvarnerju 7-8.9.2019

Avtor reportaže: Matej Štegar

Modelski izračuni so nakazovali pester vikend v Istri in Kvarnerju. Z Jernejem se v Mariboru dobiva v soboto ob okrog 18 ure, in kreneva proti Primorski.Ko se voziva proti Ljubljani, radar že zazna prvo nevihto v Tržaškem zalivu, ki je zelo stacionarna, saj se je obnavljala na območju Prosseca več kot uro. Hkrati je južno od nje na območju Slovenske Istre, nastala nova nevihta. Pri Postojni sva imela lep pogled na nakovalo nevihte, ki je postregla z res lepimi pozitivkami, obenem pa je še nakovalo osvetljevala luna. Žal ni bilo nobenega dobrega placa za fotkanje. Tako se odločiva da greva na Socerb. Žal sva bila prepozna, nevihta je že oslebela.
Vseeno postavimo opremo,saj se je v smeri Nove Gorice bliskalo, ampak je bilo daleč.Družbo nama je delal še uporabnik Zevs foruma neurje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na območju Kopra nastane ploha. Kmalu začne deževat, ko prispemo do avta pa udari ena bližnja strela,tako da je bil potreben premik na varno. Nevihta se je naredila direkt nad glavo, tako da fotkanje ni bilo mogoče. Odpeljemo se na bližnjo lokacijo, kjer je pogled v smeri Nanosa. Ena se ujame z prtljažnika, nič posebnega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Socerbu se nam pridružita še Amadej in Aleš. Dogajanje se je umirilo, padavine so se pomaknile proti osrednji Sloveniji, nad morjem pa se je razjasnilo. Ker radar ni kazal nič nad morjem,se odpravimo na naš tradicionalen kebap v Lucijo. Pogledamo še zadnje modele, in se odločimo da gremo do Rovinja,kjer so modeli zgodaj zjutraj kazali proženje. Malo pred Rovinjem opazimo na radarju en majhen flek, čez par minut, pa že prvi blisk. Pospešimo proti Rovinju. Postavimo opremo in čakamo. Žal stacionarna nevihta ni ponudila niti z eno strelo,vse je bilo v oblakih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kmalu je začelo deževat,tako da smo morali iti pod eno streho. Družbo nam je delal domačin, ki je tudi fotografiral . Čakali smo skoraj 3 ure, za kakšno cg-jevko ena za mestom je le udarila pa še to sem zgrešil, a ni bila nič posebnega. Naposled se odločimo da je čas za premik, proti Fažani.
Opazujemo kipenje nad morjem, ter bliske v smeri naše obale.
Ena oddaljena nevihta, ki se je mučila in mučila,uspela je vrečt eno pozitivko. Ura je bila že 6 zjutraj.Ta nevihta se je kasneje razvila v supercelično. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proti Puli nastane nova nevihta, zato se odpeljemo do Pule. Kakšnih pametnih struktur ni bilo, je pa bil onekaj cg-jevk, ampak je bilo že presvetlo. So pa bili ob sončnem vzhodu lepi kontrasti.

Pokonci sem bil točno 24-ur, tako da sem že mislil it malo zadremat v avto. Vendar še z Jernejem ostaneva na plaži,kolega pa gresta malo zadremat.Kaj kmalu Jernej opazi manjši vrtinec, ki se spušča z oddaljene supercelične nevihte, ki pa je po cca nekaj sekundah izginil. Hitro grem zbudit kolega.Nevihta še drugič spusti tornadno trombo, torkat veliko večjo, a žal predaleč. Vse skupaj je bilo nekje na območju Brionov.

 Prvega pravjo ne pozabiš nikoli, pa čeprav je daleč.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotkam z starim objektivom, ki ima zoom 300mm, kvaliteta je res zanič, še ročno je bilo potrebno ostrit, ob vsem adrenalinu, je uspeh da so sploh kolikor toliko ostre fotke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malo zatem nevihta z wall clouda že 3-jič spusti lijak, tokrat še večji.

Od vsega adrenalina in navdušenja,jutranja kavica ni bila potrebna:)
Proti Kamenjaku, imamo pogled na še eno supercelično nevihto, vendar nam pogled zavira gozd. Zato se zapeljemo v smeri Kamenjaka. Na poti hitro z avta pofotkam lepo supercelico z wall cloudom in inflow tailom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Navigacija nas je vodila, po nekih ozkih ulicah, do obale. Ker pa z avtom nismo upali. Tako da smo do obale leteli peš, kakšnih 200-300m.Ko le imamo boljši pogled, pa supercelica počasi razpada.

Supercelična nevihta, katera je spustila tornado, je še kar živela, in se proti Kamenjaku krepila. Žal nekih struktur ni imela. So pa žgale lepe cg-jevke.

Če bi tole bilo zvečer, bi bilo res top,saj je bil ores veliko lepih strel.Kmalu nas je zajel dež,tako da smo morali po borovem gozdičku in gladkih skalah hitro nazaj. Ko prispemo do avta,radar kaže na veliko možnost toče. Zato se odpeljemo severneje. Kljub temu da smo bili v rumenem do oranžnem območju, je padlo nekaj manjše toče v velikosti koruze. Na območju Kamnejka je morala kar fajn klestit toča. Tam je po podatkih amaterske postaje padlo v kratkem času 40mm dežja. Kar je povzročilo, poplavljene nekaterih objektov in cest.
Dogajanje se počasi umiri, zato še malo pogledmao modele. Midva z Jernejem, se odločiva da tvegama z odhodom v Kvarner, čeprav so modlei bili za tam skoraj da suhi, edino Aladin je kazal proženje.Ostal iso ostali v Istri. Odločiva se, da za kako urco zaspima, saj smo bil ipokonci že več en dan. No kaj več kot uro v vročem avtu se ni dalo zalegnit. Ob okrog 17 ure z Pule kreneva v smeri Kvarnerja. Ko prispeva v Rijeko, je fronta že zajela Istro. Tukaj pa je ob par kapljah, bilo še do 24 stopinj C. Greva na eno dvignjeno lokacijo v okolici Bakarca, k ijo je imel Jernej označeno že od prej. Tam srečeva lovca z Rijeke, ki nama pokaže top lokacijo z Velebita z pogledom na Krški most in Rijeko.
Ujel se je lep shelf, bilo je veliko udarov strel, ujela se je le ena solidna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odpeljemo se malo višje.Krški most se še komaj malo vidi. Desno je udarila dokaj blizu lepa strela, ki pa jo žal zgrešim. Zaslonka je bila seveda na f20, saj je bilo še malo svetlo.

Začelo je močneje deževat, baza oblakov je bila le malo nad nami. Hitro pospravi mopremo pa gasa v avto. Kmalu je ena udarila zelo blizu. Zapihal je veter JZ smeri, ter se močneje vlilo. Vmes je bilo tudi nekaj sodre.
Odpeljemo se nazaj v dolino. Makadamske ceste so bile polne vode. Ker sva bila že zelo otrujena in naslendji dan je delovni, se odločiva da kreneva proti domu. A žal sva kasneje obžalovala,da se nisva zapeljala do Senja, kjer je bilo pestro. Tako pa se v Rijeki ustaviva v McDonald's , kjer pojeva končno nekaj toplega. V smeri Cresa se je približevala nevihta. Pobaševa opremo in greva na drugo stran avtoceste, prek mostu.

 
Žal je nevihta oslabela,je pa v smeri Krka še nastala ena, ki pa ni ponudila kaj prida strel.

 Ura je bila pol devet zvečer,tako da je bil čas za odhod. Vseeno sem zadovoljen z izkupičkom, pa čeprav bi lahko z malo več sreče ujela veliko več.