Nevihtno dogajanje na severovzhodu in Madžarskem 18-19.6.2020

Avtorja reportaže:Jernej Lipovec in Matej Štegar

Četrtek 18 junija je končno ponudil nekaj priložnosti za fotografiranje bolje strukturiranih neviht tudi v naših koncih, kljub precej slabim pogojem za njihov nastanek. Prvoten plan so bile sicer strele, na koncu pa se je izšlo precej bolje o pričakovanj.
Rojstvo prve nevihte sem spremljal v bližini Tepanja. Sprva je šlo za dokaj neorganizirano zadevo, s sicer vidno bazo a vse skupaj premalo za jemanje opreme iz torbe. Pa tudi, sicer redke, razelektritve so bile zgolj v oblakih ali nekje globoko v zavesi. No, kmalu je začela dobivati nekoliko lepšo obliko, z lepo vidnim inflow-om, tako da sem se la spravil parkrat škljocnit.

si0 rm anim 4

18.6.2020 jernej 1

18.6.2020 jernej 2

18.6.2020 jernej 3

Ker ni kazala znakov slabljenja oz. je celo izgledala vse bolje se zapeljem nazaj proti bistrici in nato vzhodko od Pragerskega, saj je kazalo, da bo potovala nekako ob meji. Vmes se lepo izolira, dobi kar lepe vijolične odboje in pospeši proti SV, jaz pa hitro poiščem lokacijo na polju.

18.6.2020 jernej 4

18.6.2020 jernej 5

Zadeva me zajame, tako da se odločim za premik proti Lancovi vasi, ki je nekako zadnja postojanka pred hribi, a dokler pridem do tja celica že vidno oslabi in izgubi vse strukture. Nekaj se še matram s strelami, a ker ni CGjk kmalu obupam.

Pogled na celico z kraja Turnišče pri Ptuju, Foto:Matej Štegar

Proti večeru spremljam proženje ploh in manjših neviht nad Koroško, nekje pri SG. Pričkoval sem, da bo vse skupaj ob prehodu na območje, ki je že dobilo svojo dnevno dozo ploh, oslabelo. Na moje presenečenje se uspe sistem precej organizirat, ena celica prevlada in začne potovati po Dravski dolini. Zapeljem se na bližnji hrib, kjer opazim zanimive strukture nekje v daljavi, a je pred njimi ploha, ki mi zakriva pogled. S približevanjem celice je vse bolj jasno, da ima pred sabo res impresiven shelf cloud, a se nekje med Mariborom in Rušami konstantno prožijo nove in nove plohe in me zalivajo. Za shelfom je bilo tudi nekaj strel, ki pa jih v nalivih seveda nisem niti poskušal ujet. Vse kar sem lahko storil je, da sem vsakih nekaj minut, ko je dež oslabel, skočil iz avta in pritisnil par fotk, ki pa so zaradi dežja zelo "nekontrastne". To bi bili nekako dve, ki sta še najbolje uspeli. Se je pa shelf raztezal tudi v Avstrijo, kjer ga je pofotkal Kristijan Cizerl.

18.6.2020 jernej 6

18.6.2020 jernej 7

Plohe seveda nevihti pojejo tudi vso razpoložljivo energijo (tisto malo kar je je sploh bilo) in jo s tem zadušijo. Nad Kozjakom se sproži še ena manjša nevihta, ki da od sebe nekaj razelektritev. Ujamem eno strelo, drugo pa zamudim med prestavljajem stojala.

18.6.2020 jernej 8

 

 Nevihtno dogajanje na severovzhodu in Madžarskem 19.6.2020(Avtor fotografij in reportaže Matej Štegar).

Končno je bilo malo nevihtne akcije.Sploh glede na katastrofalno nevihtno sezono, je traba počejsat tudi prdulce. Namreč vetrovni pogoji so bili zelo slabi,tako da se kakšnih struktur ni pričakovalo,bolj sva ciljala na strele,sedaj ko imava triggerja.
Z Jernejem in njegovo boljšo polovico se ob okrog 14 ure dobim v Mariboru. Glede na radar krenemo proti Tepanju, kjer se približuje nekoliko močnejša multicelična nevihta.Animacija močnejše multicelice,ki je postregla z silovitim nalivom in manjšo točo, predvsem na območju Poljčan itd. Ob nevihti je nonstop grmelo,žal pa ni postregla z CG-strelami.
radar19.6.2020 1 1
radar19.6.2020 1 2
 

Pogled z kraja Ličenca v smeri Tepanj,na močno dežno zaveso.

 

 Pogled v smeri Poljčan in Boča
Sprva smo imeli namen it na obalo,a je novi zagon rapida bil slab,tako da smo ovrgli lov na obalo. Je pa bil dober za Prekmurje in na Madžarskem, tam do Kaniže.Odpeljemo na Madžarsko v kraj Becsehely malo naprej od Letine. Kjer nad nami nastane ena manjša nevihta, ki pa hitro zamre in spet ne ponudi nobene cg-jevke. V smeri Kaniže nastane nova. Odpeljemo se še bolj vzhodneje,med vožnjo udarite končno dve lepi streli. A žal ne najdemo pravi čas lokacije za slikanje. Ko jo naposled le najdemo,celica oslabi.
Odpeljemo se nazaj v smeri Lentija,proti severu je lepo kipelo, tako da hitro najdemo lokacijo za fotkanje malo pred mestecem Lenti. Kaj kmalu jo radar zazna. Ob odlični svetlobi in lokaciji, seje nevihta na enem mestu obnavljala skoraj 2 uri. Kljub vijola flekom,ni uspela na začetku vrečt kake strele. Ko je bil že mrak,je končno vrgla nekaj lepih strel.Poleg tega ni bilo vetra in dežja,skratka idealno za slikanje strel.Lokacija malce JV od Lendave.

 

 Kipenje je dajalo znak da bo kmalu nastala nova nevihta.
 


Prvi udar strele, žal mi prežge sliko. Dežna zavesa je bila lepa. So pa udarjale z velikimi presledki,tako da je trigger prišel še kako prav,da nisi trebal nonstop pritiskat na prožilec.

 

 

 

 

 

 

 Najlepša večera,ta žilnata.