Supercelična nevihta na območju Graza in shelf cloud na Goričkem 1.7.2020

Avtor reportaže:Matej Štegar

 

V sredo po šihtu se z Jernejem odpeljeva v smeri Graza,kjer so modeli kazali največ proženja. Tudi vetrovno je bilo dokaj solidno za kakšno supercelično nevihto. Energije je bilo prvič letos tudi nad 2000 j/kg, kot tudi rosišča so bila okoli 23 stopinj C. Sprva se ustaviva na območju Lipnice, in opazujeva kipenje proti SZ. Opazujeva celico SZ od Graza, ki je sprva delovala stacionarno, a jo je kasneje začelo čedalje bolj vlečt v desno.Kar je nakazovalo na možno supercelično nevihto. Odpeljeva se še malo bolj severno. Kaj kmalu opaziva wall cloud, hitro najdeva lokacijo za fotkat.

Animacija padavin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Klasična supercelica z wall cloudom. Žal je bila slaba vidljivost. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odpeljeva se bolj severno da bi bila bližje celici in bi bil wall lepše opazen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ko prispeva na lokacijo,celica žal oslabi.Ni pa ponudila niti ene cg-jevke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ker po radarju ni več nič pametnega,se glede na modele odločiva da se hitro odpeljeva JV v smeri Goričkega. Do tja sva rabila slabo uro. Med vožnjo se je nad nama naredila močnejša nevihta, ki pa je imela smer proti SV. Imela je tudi nekaj drobne toče,ki pa sva ji ušla. So pa končno začele pokati cg-jevke.Ko prispeva na  Goričko se zapeljeva na Serdiški breg 416m,kjer je lep pogled v vse smeri,razen nekoliko proti severu,kjer so bila drevesa.
Kmalu proti zahodu opaziva shelf cloud, ki je nastal hitro in le nekaj km od najine lokacije. Glede na radar je moral bit višje gor pri avstrijsko-madžarski meji še veliko lepši glede na vijola flek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najlepša dneva,cg-jevka pred shelfom. Trigger opravil svoje delo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žal je lepši del shelfa bil malce severneje od teh dreves,kjer so udarjale tudi lepše strele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kmalu se vlije, potreben je bil umik. Sunki vetra pa so bili po bližnji Arso postaji na Sotinskem bregu do 69,8 km/h. Upava da bi lahko shelf prestregla,tako se zapeljeva v smeri Murske Sobote,a kaj kmalu ob pogledu na radar ugotoviva da gre linija severneja proti Avstriji in Madžarski. Z Jugozahoda se je bližala nova nevihta, ki je imela veliko cg-jevk,hitro se odpeljeva na drugo dvignjeno lokacijo na Sotinski breg 418m,kjer ima tudi Arso svojo postajo.Tam je tudi majhen pokrit razgledni stolp z katerega sva slikala strele.A sva ta najlepše tudi zamudila.