Supercelični outbreak v severni Italiji 28-30.8.2020

Avtor reportaže: Matej Štegar

Vremenski modeli so že nekaj dni pred dogajanjem kazali brutalne pogoje za močne supercelične nevihte za pretekli vikend. Največ proženja so modeli nakazovali za Lombardijo in Benečijo. Energije je bilo med 2000-3000 cape j/kg, striga je bilo med 20-30 m/s,heličnosti pa tudi do 400. Temperature so se gibale med 27-30 °C,rosišča so bila malo nad 20 °C.
Glede da se je obetala 3 dnevna akcija in da je bil vikend pred nami,smo se odločili da gremo že v petek popoldan dol. Ob okrog 14 ure se v Mariboru dobim z Jernejem, z katerim greva do Celja,kjer se dobiva z Alešem.Ob 16 uri v Radomljah poberemo še Domna in skupaj krenemo proti Furlaniji.Po radarju ves čas opazujemo supercelično nevihto, ki se je okrog 13 ure razvila vzhodno od Milana. Nekako smo bili prepričani da bo celica šla v smeri Alp. Ko prispemo do Furlanije,opazimo da se zadeva pomika v smeri Padove. Hitro pritisnemo na plin(tudi 202km/h Grin police),da bi prišli pravi čas pred njo.Žal smo bili prepozni da bi celico prestregli pri Padovi. Zato gremo v smeri  Beneške lagune. Žal je celica začela slabet in je pred Benetkami skoraj čist usahnila.Vendar se spet malce okrepi nad Beneško laguno. Hitro najdemo lokacijo na obali v kraju  Cavallino.Vendar kaj več kot nekaj strel se ni ujelo.

Radar in naša lokacija


 

 Pogled v smeri Benetk.

 

 

 

 

 

 

Nevihta nad morjem hitro oslabi. Pokaže se luna,res škoda da ni uspelo vrečt še kake pozitivke na to lepo sceno.


 

Po pogledu na radar in modele v noč na soboto ni bilo pričakovat proženja nad ravnino. Nevihte so bile skoncetrirane na Alpe. Zato gremo ga malo beerchug Prespimo kar na plaži na ležalnikih,zjutraj pa namesto budilke, nas zbudijo traktorji, kateri rehlajo mivko na plaži. icon_haha

V soboto dopoldan se zapeljemo do Padove,kjer gremo na pico. Kasneje pa glede na radar se hitro odpeljemo proti Veroni. Tornadna supercelica je bila dokaj hitra in je imela smer direkt nad Verono.Hitro najdemo eno lokacijo za slikanje. Malo pred Verono ugotovimo da bo šla celica nekoliko JV. Časa za premik na boljšo lokacijo tako več ni bilo. Tako da žal nismo imeli najboljšega pogleda na strukture in sam tornado.
Radar in naša lokacija

 

 

 

 

 

h

 

 

 


 

Ko prispemo na lokacijo, se še malce vidi tornado. Je zelo oddaljen, a prvi tornado pa je le ujet.

Še posnetek tornada,ki je bil južneje od Verone v kraju Isole della Scala(Trevenzuola (VR). Vir: tornado in Italia

https://www.facebook.com/tornadoinitalia/videos/2228072870669508" id="__mce_tmp">Video

 

Pogled na klasično supercelico z wall cloudom. Smo bili preveč severno za lepši pogled na samo celico.

 

h

 

 


 

Vidimo na FB da ta celica nosi točo v velikosti teniških žogic,na hitro se zapeljemo na bencinsko črpalko. Na srečo je bila čist zraven kjer smo slikali. Bil je močan naliv z nekaj kosu ledu in močnim nevihtnim pišem do okoli 90 km/h. Močnejša toča je bila nekoliko bolj proti JZ. Je pa močan veter snel kos pločevine z poškodovane strehe,katero je načelo neurje izpred 10 dni. Kljub temu da je priletelo na avto na srečo ni bilo poškodb.
Pogled na wall cloud direkt nad nami.

 


 

Celi premočeni se odpeljemo v smeri Vicence. Celica je ob vstopu na hribovit predel malo upočasnila. Tako da smo jo celo prehiteli. Žal ni bilo nobenega izvoza, da bi poslikali celico, ko je imela najlepše strukture. Zato naredim nekaj fotk kar med vožnjo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ko le najdemo izvoz in lokacijo celica več ni tako fotogenična.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odpeljemo se do Padove,misleč da ne bo več nič. Najdemo eno lokacijo kjer se malo ustalimo. Vidimo da na območju Vicence nastajajo nove supercelične nevihte. Odpeljemo se do kraja Castelfranco-Veneto vzhodno od Vicence. Kjer kljub težavnemu terenu,le najdemo eno kolikor toliko dobro lokacijo za slikanje.

Radar in naša lokacija

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celica nažalost hitro izgubi na svoji moči.Zvečer še poskušamo ujet kako strelo na območju Pordenoneja,a je bila glavnina v hribovitem delu.
Odpeljemo se do kraja Eraclea vzhodo od Benetk. Počakamo supercelico,ki se nam je bližala z smeri Ferrare. Žal je do nas oslabela.Istočasno se je nad morjem začelo bliskat. Hitro se odpeljemo slabih 10 km/h južneje do obale, do kraja Eraclea Mare. Nad morjem je bil pravi spektakel. Bliskanje vsako sekundo,nad južnim robom linije so se rojevala nova nakovala. Svoj čar je dalo jasno nebo in luna,ki je obsijala pokrajino in nakovalo nevihte. Bliskanje je trajalo več kot 2 uri.
Animacija padavin in naša lokacija

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po več kot 2 uri fotografiranja, je bil čas za počitek.
V nedeljo dopoldan se odpeljemo proti Tržaškem zalivu, ustavimo se v kraju Sesljan,kjer počakamo nevihtno linijo,ki pa razen vetra in naliva ne ponudi nič posebnega.Kasneje poskušamo severno od Udin poslikat nevihto,ki pa ni mela struktur. Čez dan gremo do Prosseca, kjer počakamo še eno linijo, ki pa tudi ni ponudila nič posebnega,razen zlivanja. Odločimo se da je čas za odhod proti domu. V Kozini se ustavimo še na kebapu.Hkrati opazimo na radarju da je severno od Pazina nastala močna nevihta, ki je imela smer proti vzhodu. Žal je bila sama celica prehitra,da bi prišli pred njo,saj je potovala z hitrostjo okoli 90 km/h.

Še en video pestrega vikenda.

Video