Pestro nevihtno dogajanje v Avstriji in na severovzhodu države 29.7.2020

Avtor Reportaže:Matej Štegar

 

V sredo popoldan in zvečer so modeli kazali dobre pogoje za krajevna neurja, zlasti v severni polovici države.Energije je bilo lokalno do 2000 j/kg,striga je bilo med 15-20m/s, heličnosti pa do 400. Ob 14 uri se v Mariboru dobim z Kristijanom. Sprva sva kolebala ali iti za Celovec ali pa v Graz. Na koncu sva se zaradi boljšega terena odločila za Graz,pa tudi zadnji izračun rapida je kazal dobro.
 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prva postojanka je bila cca 3km zahodno od letališča
Pogled na supercelično nevihto, ki pa ni imela posebno lepih struktur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Preberite več: Pestro nevihtno dogajanje v Avstriji in na severovzhodu države 29.7.2020

Nevihtno dogajanje na severovzhodu države 21-22.7.2020

Avtor reportaže:Matej Štegar

Prilagam nekaj fotk nevihtnega dogajanja v torek na severovzhodu države. Končno smo bili deležni večerne akcije z strelami.Okolica Murske sobote, ob pogledu na supercelico v razpadanju. Žal smo bili malo prepozni,tako da nismo ujeli lepih struktur, ki jih je ta celica ponudila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na novo je južno od te supercelice nastala nova nevihta,ki pa je hitro oslabela.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite več: Nevihtno dogajanje na severovzhodu države 21-22.7.2020

Spektakularna supercelica v Benečiji (Italija), 11.7.2020

Avtor reporta:Kristijan Cizerl

Prejšnja sobota je minila v precej pestrem dogajanju v naši bližnji in daljni okolici. Pogoji so bili zelo ugodni, sploh v severni Italiji za nastanek superceličnih neviht ob jugozahodnih višinskih vetrovih. Nad Slovenijo so bili pogoji slabši, saj je bil pričakovan že zelo hitro prizemni severnik do severovzhodni veter, ki redno spodreže vse strukture. In zadeva je seveda takoj outflow dominantna brez dovoda toplih vetrov v samo nevihto, ki jo drži pri moči. Načeloma sem po pregledu teh vetrovih pogojev imel namen iti v severno Italijo, saj so tisti kraji zaščiteni pred tem hladnim vetrom proti severni in SV strani z Alpami, ter deloma Dinarsko pregrado. Malo pred 10.00 uro štartam za Novo Gorico. Okoli 13.00 ure prispem do Portogruara kjer spremljam razvoj konvekcije proti severozahodu, še v bližini Alp. Malce podcenim, da so preko Furlanije že pred tem šle razne plohe, ki so močno zmanjšale potencial za močne nevihte na tistem predelu. Nauk za naslednjič. Spremljam radar, ki kaže vijole odboje po našem radarju na južni strani celice, a moti me že "predhoden" prihod kot omenjeno hladnega severnika, ki je prišel prej od pričakovanja. Tako so kljub kar visokim odbojem vse strukture v elevated stilu.
Radarska slika.

Spektakularna supercelica v Benečiji Italija 11.7.2020 1

Spektakularna supercelica v Benečiji Italija 11.7.2020 2

Spektakularna supercelica v Benečiji Italija 11.7.2020 3

Ustalim se pri kraju Azzano Decino, kjer se mi približuje nevihta. V oddaljenosti so pokale kar pogosto strele.

Spektakularna supercelica v Benečiji Italija 11.7.2020 4

Preberite več: Spektakularna supercelica v Benečiji (Italija), 11.7.2020

Supercelična nevihta na območju Graza in shelf cloud na Goričkem 1.7.2020

Avtor reportaže:Matej Štegar

 

V sredo po šihtu se z Jernejem odpeljeva v smeri Graza,kjer so modeli kazali največ proženja. Tudi vetrovno je bilo dokaj solidno za kakšno supercelično nevihto. Energije je bilo prvič letos tudi nad 2000 j/kg, kot tudi rosišča so bila okoli 23 stopinj C. Sprva se ustaviva na območju Lipnice, in opazujeva kipenje proti SZ. Opazujeva celico SZ od Graza, ki je sprva delovala stacionarno, a jo je kasneje začelo čedalje bolj vlečt v desno.Kar je nakazovalo na možno supercelično nevihto. Odpeljeva se še malo bolj severno. Kaj kmalu opaziva wall cloud, hitro najdeva lokacijo za fotkat.

Animacija padavin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Klasična supercelica z wall cloudom. Žal je bila slaba vidljivost. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite več: Supercelična nevihta na območju Graza in shelf cloud na Goričkem 1.7.2020

Lov za superceličnimi nevihtami na SV Avstrije in jugu Češke 26.6.2020

Avtor reportaže:Matej Štegar

V petek zjutraj sva se z Jernejem podala prvič na lov na severovzhod Avstrije in jug Češke. Modeli so kazali odlične vetrovne pogoje,energije je bilo med 1200-2000 j/kg,heličnosti do 300. Modeli so kazali na izolirane celice, na območju Dunaja, ter na jugu Češke.

Radarska slika Češkega radarja.Prva supercelična nevihta na območju Dunaja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na začetku je še bila LP supercelica.Ta celica je nastala v zelo kratkem času. Poslikava in se odpeljeva proti vzhodu v smeri letališča.Saj naju kmalu zajamae naliv z nekaj toče.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preberite več: Lov za superceličnimi nevihtami na SV Avstrije in jugu Češke 26.6.2020

Nevihtno dogajanje na severovzhodu in Madžarskem 18-19.6.2020

Avtorja reportaže:Jernej Lipovec in Matej Štegar

Četrtek 18 junija je končno ponudil nekaj priložnosti za fotografiranje bolje strukturiranih neviht tudi v naših koncih, kljub precej slabim pogojem za njihov nastanek. Prvoten plan so bile sicer strele, na koncu pa se je izšlo precej bolje o pričakovanj.
Rojstvo prve nevihte sem spremljal v bližini Tepanja. Sprva je šlo za dokaj neorganizirano zadevo, s sicer vidno bazo a vse skupaj premalo za jemanje opreme iz torbe. Pa tudi, sicer redke, razelektritve so bile zgolj v oblakih ali nekje globoko v zavesi. No, kmalu je začela dobivati nekoliko lepšo obliko, z lepo vidnim inflow-om, tako da sem se la spravil parkrat škljocnit.

si0 rm anim 4

18.6.2020 jernej 1

18.6.2020 jernej 2

18.6.2020 jernej 3

Ker ni kazala znakov slabljenja oz. je celo izgledala vse bolje se zapeljem nazaj proti bistrici in nato vzhodko od Pragerskega, saj je kazalo, da bo potovala nekako ob meji. Vmes se lepo izolira, dobi kar lepe vijolične odboje in pospeši proti SV, jaz pa hitro poiščem lokacijo na polju.

Preberite več: Nevihtno dogajanje na severovzhodu in Madžarskem 18-19.6.2020

Outbreak superceličnih neviht po severni Italiji 7.6.2020

Avtor reportaže:Kristijan Cizerl

Tako še en report iz moje strani. V nedeljo zjutraj preučujem modele in vidim kar nekaj možnosti za nastanek tudi močnejših in fotogeničnih neviht nad območjem severne Italije s tranzicijo proti vzhodu. Prepriča me vlažen, južni veter iznad Jadranskega morja, ki je prinašal tako potrebno energijo za tisti del. Pade odločitev, sem si rekel tudi, če bo bust bo vseeno super. Tako malo po 9.00 uri štartam za Italijo, pri Novi Gorici na moje presenečenje sploh ni nobene kontrole, ceste pa skoraj prazne.Malo po 12.30 uri prispem zahodno od Ereclea že v bližini Benetk. Kjer opazujem in občudujem pristne ravnine Padske nižine.

Outbreak superceličnih neviht po severni Italiji 7.6.2020 kristian 1

Radarska slika vseh treh (mogoče štirih) superceličnih neviht na ta dan.

2020 06 07 13 00

Preberite več: Outbreak superceličnih neviht po severni Italiji 7.6.2020

Lov za superceličnimi nevihtami na severovzhodu države, ter na obali 3.6.2020

Avtor reporta:Matej Štegar

 

Po zelo  slabem začetku nevihtne sezone, smo le dočakali nekoliko bolj dinamično vreme. Vremenski modeli so kazali za severovzhod solidne vetrovne pogoje za kaj bolj fotogeničnega.Ob 10 uri se v Mariboru dobimo in krenemo proti Prekmurju,saj je severno od Goričkega že nastala nevihta,ki je imela smer proti Prekmurju.Ustavimo se v kraju Turnišče, kjer imamo lep pogled na klasično supercelično nevihto. Zaradi bolj suhega zraka pri tleh so bile baze oblakov dvignjene.

 

Preberite več: Lov za superceličnimi nevihtami na severovzhodu države, ter na obali 3.6.2020