Pred nami prvi vročinski val

Kar se je kazalo že nekaj dni nazaj se bo kot kaže uresničilo. Pred nami je prvi vročinski val!

Iznad afriške celine se proti nam širi greben visokega zračnega tlaka, ki se bo za nekaj dni ustalil nad večjim delom južne in osrednje Evrope. Zahodno od njega pa bo vztrajalo obsežno odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka s prizemnim ciklonom. Med obema sistemoma bo z južnimi do jugozahodnimi zračnimi tokovi nad Evropsko celino prihajal vroč afriški zrak. Naši kraji bodo predvidoma na vzhodnem robu tega grebena, tako da bodo zračni tokovi v višinah nad nami severozahodni. Še vedno pa bodo le ti zelo topli.

Greben 

Kljub temu bodo v  centralnih alpah popoldan možne posamezne plohe ali nevihte. Danes morda tudi v Julijskih alpah ni izključena kakšna ploha ali nevihta, nato pa bo v naslednjih dneh moožnost skorajda minimalna. Postopno bo vsak dan topleje in v nedeljo bodo temperature že lahko dosegle 30°C. V začetku tedna nato tudi kako stopinjo več. Pred nami je torej prvi vročinski val. Dnevi bodo primerni za prvo košnjo kjer to še niso uspeli narediti v nekoliko višje ležečih krajih.

Podobna vremenska situacija bo trajala predvidoma do četrtka, ko naj bi greben oslabel, čez srednjo Evropo pa naj bi se pomikala hladna fronta, ki bo verjetno vplivala delno tudi na naše kraje predvsem s plohami in nevihtami. Kakšna ploha ali nevihta bo morda možna v alpskem svetu predvsem zahodne Slovenije že v sredo popoldan. Po tej fronti naj bi se nekoliko ohladilo in temperature vsaj nekaj dni ne bodo šle čez 30°C, prevladoval pa bo bolj spremenljiv tip vremena.