Prihaja osvežitev a sprva nevihte!

Kot je bilo že v prejšnji napovedi omenjeno, se bo danes zgodila vremenska sprememba. Greben visokega zračnega tlaka nad deloma alpami in južno Evropo bo slabel, nad nas pa bo prihajal nekoliko hladnejši in nestabilen zrak.

V nekaj preteklih dneh smo bili deležni prvega vročinskega vala , ki pa se bo z današnjim dnem zaključil. Sprva bo dopoldan še precej sončno in še zelo toplo. Predvsem v južni polovici in na Primorskem bodo temperature sredi dneva še presegle 30°C, Pozno dopoldan se bo na severu že pričela kopičiti oblačnost in tam se lahko že sredi dneva pojavi kakšna ploha ali nevihta.

Popoldan bo nestabilni zrak počasi napredoval proti jugu. Plohe in nevihte se bodo širile proti jugu in postajale pogostejše. Vetrovni pogoji sicer ne bodo ugodni za razvoj zares močnih neviht, vendar pa bo lahko vseeno nastala kakšna močnejša. V močnejših nevihtah lahko pada tudi toča, vendar predvidoma ne debelejša. Na naši obali bi lahko predvidoma ostalo suho, le v zaledju bo vseeno možna kakšna nevihta.

Zaenkrat so si modeli še dokaj različni glede samega poteka dogajanja. Nekateri kar hitro zaključijo s padavinami, nekateri pa jih zavlečejo tudi še v noč na petek. Podobno je s samo količino.

Tudi v petek bo vreme dokaj spremenljivo s predvsem popoldanskimi plohami in nevihtami, čeprav se lahko kakšna pojavi že prej. Prav tako izgledi za vikend kažejo dokaj svežo in precej oblačno podobo z možnostjo občasnega dežja, v soboto tudi še posameznih neviht.

Za naprej kaže da smo z vročino kar za nekaj časa zaključili. V nadaljevanju se bo na območju Sredozemlja zadrževalo ciklonsko območje, ki bo kot kaže krojilo vreme tudi pri nas. Pojavljale se bodo občasne padavine, temperature pa ne bodo segle dosti čez 20°C.

ECM 15.06.2014