Večje poslabšanje, nato bolj umirjeno v prihodnjem tednu

Severozahodna in zahodna Evropa je pod vplivom ciklonskega območja, drugod prevladuje območje visokega zračnega tlaka. Nad nami v višinah prevladujejo jugozahodni zračni tokovi, ki k nam prinašajo precej topel zrak. V nedeljo bo alpe zajela hladna fronta. Nad severnim Sredozemljem bo nastalo plitvo ciklonsko območje. Nad nami se bodo krepili višinski jugozahodni vetrovi ki bodo v nadaljevanju prinašali vse bolj vlažen zrak.

30.06.2014

Nedelja bo sprva večinoma še dokaj sončna, še zlasti na vzhodu države. Na zahodu se lahko že dopoldan pojavi nekaj več oblačnosti. Pihal bo jugozahodni veter ki bo najbolj občuten v višjih legah in po nižinah vzhodne Slovenije. Ob morju se bo krepil jugo. Popoldan bo na zahodu že možna kakšna ploha ali nevihta. Le ta ni povsem izključena tudi v osrednji Sloveniji. Še bo toplo. Pozno popoldan in zvečer se bo od zahoda že bližala hladna fronta. Tako se bodo na zahodu plohe in nevihte pojavljale vse pogosteje, v noči na ponedeljek pa se bodo širile proti vzhodu.

Zaradi dokaj ugodnih pogojev v atmosferi pred fronto, se lahko predvsem na zahodu pojavijo tudi močnejše nevihte s točo in močnejšimi sunki vetra. Drugod bo možnost tega manjša, se bodo pa ob nevihtah pojavljali močnejši nalivi. Do jutra bodo plohe in nevihte predvidoma dosegle tudi vzhodno Slovenijo.

V ponedeljek bodo sprva padavine, deloma še z nevihtami, čez dan pa se bo fronta umikala proti vzhodu. Veter se bo prehodno obrnil na severovzhodnik. Padavine bodo tekom dneva postopno ponehale.

V nadaljevanju tedna bodo nad nami zopet zapihali šibki jugozahodni vetrovi. Vreme bo dokaj stabilno, čeprav od srede naprej ni povsem za izključiti kakšno popoldansko ploho ali nevihto.

02.07.2014