Napoved vremena, 17. 12. - 21. 12. 2014

Danes ponoči bomo še pod vplivom plitkega ciklona nad Jadranom, zato bo ponekod še rahlo deževalo. Proti jutru bodo padavine že ponehale, le ponekod na jugu bo še lahko padla kakšna kaplja dežja. Zaradi majhne intenzitete se tudi meja sneženja ne bo kaj dosti spustila, mogoče bi kje na jugu lahko malo pocukralo nad okoli 900 m, omembe vredne snežne odeje ne bo. Jutri tekom dneva se bo ciklon napolnil, dolina bo hitro odšla proti vzhodu, od zahoda pa se bo nad osrednjo Evropo in naše kraje razširil Azorski anticiklon, ki bo predvsem v višinah prinesel precej topel zrak. V četrtek in petek bo v višjih legah večinoma sončno, občasno bo na nebu nekaj več visoke oblačnosti, po nižinah pa se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost, temperature bodo malo nad 0°C, v višjih legah pa okoli 10°C, ob sončnem vrremenu tudi več.

V soboto se bo našim krajem od severozahoda bližala višinska dolina s hladnejšim zrakom. Postopno se bo pooblačilo, ponekod na zahodu bo lahko rahlo deževalo. Predvidoma v noči na nedeljo nas bo prešla hladna fronta, ob prehodu bo lahko za kratek čas snežilo tudi do nižin, vendar pa bo padavin hitro zmanjkalo, saj bo zapihal okrepljen severozahodni veter, kar za nas pomeni hiter prehod fronte in tudi razjasnitev za njo. Ohladitev bo kot kaže zelo prehodne narave, že v začetku drugega tedna se kaže možnost ponovne razširitve Azorskega anticiklona nad osrednjo Evropo in ponovitev scenarija iz tega tedna s toplim vremenom v višinah ter meglo po nižinah. Obilnejšega sneženja v tem koledarskem letu, kot zaenkrat kaže, ni pričakovati.

Na zgornji sliki je vertikalni presek za Ljubljano (model ALADIN). Lepo je viden vlažen zrak in posledično megla po nižinah. Vir: ARSO, meteo.si.