Napoved 8. 12. 2013

Te dni se vreme odvija popolnoma po pričakovanjih. Tudi v naslednjih dneh ne kaže da bi se kaj posebnega spremenilo. Le jutri, v ponedeljek, bo nekaj več oblačnost in nekaj megle ob morju.  Nato pa se bo anticiklon nad nami zopet okrepil, v višnah bo pritekal precej topel zrak. Tako bo na višini 1500m temperatura tudi okoli 7°C. V nižinah se otoplitev ne bo poznala toliko, se bo pa marsikje lahko začela pojavljati megla, ki bo vedno bolj trdovratna.  Dnevne temperature bodo po nižinah med 0°C in 7°C, odvisno ali bo megleno ali ne.

Tudi projekcija za naslednjih 14 dni ne dajejo velikega upanja za sneg po nižinah. Se pojavljajo znaki da bi ravno okoli Božiča anticklon nad nami oslabel  in bi se posledično lahko zamenjal tip vremena. A je do tedaj še precej daleč.

Spodnja slika prikazuje možnosti razvoja vremena v naslednjih 380 urah. Višje črte prikazujejo temperaturo na višini okoli 1500m, spodnje črte pa so padavine, ki jih je zelo malo.

30letno povprecje

 


08 12 2013

Da pa vidimo še kako izgleda postavitev ciklonov ob snežnih pravljicah je narejena spodnja primerjava med današnjim dnem in lanskoletnim  8. decembrom, ko je snežilo po celotni Sloveniji.

Avtor: Andraž Čolarič