Končno bo bolj zimsko

Po dolgem toplem obdobju se nam končno obeta nekaj bolj zimi podobnega. Sicer je do dogodka še kar tri dni ko tole pišem, vendar zaenkrat kaže da se bo vreme res lahko obrnilo v bolj zimsko varianto.

Do četrtka še ne bo bistvenih sprememb vremena. Prevladovalo bo večinoma oblačno vreme, a padavin večinoma ni pričakovati. Se bo pa v četrtek v Sredozemlje spustil hladnejši Atlantski zrak in nam "zakuhal" sekundarni ciklon ali v žargonu omenjeni "genovec". Le ta se bo nato tam začel poglabljati in vse bolj vplivati na vreme pri nas.

Recm721 

V četrtek popoldan ali proti večeru se bodo na jugozahodu že pričele pojavljati prve manjše padavine, ki se bodo nato le še krepile in se hitro širile nad ostale dele države. Veter pri tleh se bo obračal v vzhodno smer in na Primorskem bo zapihala burja. K nam bo postopno dotekal vse hladnejši zrak. Sprva bo meja sneženja nad okoli 900 metri, v alpskem svetu do alpskih dolin. Ob postopnem ohlajanju in krepitvi padavin, pa se bo meja sneženja pričela spuščati.

V petek bo torej oblačno s padavinami. Trenutno kaže da bodo padavine lahko tudi dokaj obilne. Po trenutnih izračunih vremenskega modela Aladin, bi do jutra lahko že snežilo v večjem delu notranjosti države. Le ob morju in v delih severne Primorske bo deževalo. Tam se bo krepila burja. Snežilo bo po trenutnih izračunih čez cel dan in tudi vsaj del noči na soboto ko bodo padavine že slabele in se umikale proti jugovzhodu.

V soboto bi lahko bilo še nekaj rahlega sneženja na skrajnem jugovzhodu, drugod pa bo že brez padavin. Ponekod se bo lahko pokazalo tudi že nekaj sonca. V kolikor se bo nekoliko zjasnilo, pa bodo jutra lahko tudi dokaj mrzla.

V nadaljevanju v prihodnjem tednu zaenkrat kaže da bi lahko bilo vreme kar zimsko. Nad nami bo vztrajal hladni zrak, hkrati pa se bo v Sredozemlje spuščal ponovno vlažnejši zrak, ki bo zopet destabiliziral ozračje. Nad Sredozemljem kaže na dokaj obsežno ciklonsko območje, ki bi nam zopet lahko prineslo nekaj snežnih padavin morda celo ob negativnih temperaturah.

 

Naj za konec omenim, da je situacija zaenkrat še malce negotova in da bo v teh dneh do poslabšanja še lahko prišlo do sprememb. V primeru da se ne bo toliko ohladilo, ni izključena tudi možnost ponovnih težav z vodotoki.